Székesfehérvár

2009.11.26. 03:29

Fényes orrú védőangyal - Katalinokat köszöntöttek

Székesfehérvár - Éljenek a Katalinok és a fehérváriak! - ki tudja, hányszor hangzott el a jókedvű köszöntés. Kati néni közel hozta egymáshoz az embereket.

J. Mező Éva

 

Nem csak a családoknak, a városnak is szüksége van ünnepre. A kedves fertályos asszony szobránál tartott Katalin-nap ilyen. Az a közösség, amelyik őrzi hagyományait, újat is tud teremteni - köszöntötte Warvasovszky Tihamér polgármester az ünnepelteket. Vargha Tamás tanácsnok a szorgalmas felsővárosi assszonyok emlékét idézte, kiknek ereje összetartotta egykor a családokat. A hagyományos virágosztás után - idén fehér és lila írisz volt az ajándék -, a menet elindult a felsővárosi templomhoz. Rosta Szabó Katalin először jött el. Még emlékezett Boda Katalinra, akiről a Liszt Ferenc utcai szobrot mintázta Kocsis Balázs. - Fiamnak szólított, többször vett tőlem libát - mesélte. Arra is emlékezett, hogy Vitray Tamás a tévében is bemutatta Kati nénit, aki ezt jókora libamájjal hálálta meg. Főleg a zene tetszett a Birminghamból érkező Ana Nicholesnek. Cseretanárként dolgozik itt, elbűvölte a hangulat. Ők a polgárháborút idéző játékok idején bújnak korhű ruhákba, amivel hűségüket bizonyítják országuknak. A felsővárosi templom előtt Nyárai-Horváth István Alexandriai Szent Katalin történetével biztatott: tudjunk túllátni a pillanat értékein. Hagyományos felsővárosi ételek és italok kóstolója, batyubál következett ezután.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!