Székesfehérvár

2012.07.18. 15:28

Mi az utcákon harcolunk a droggal

Székesfehérvár - Mit jelent az utcafront és miért is jó a tűcsere program? - többek között erről is szó volt Somogyi Eszter szerdai, fesztelen és rendhagyó drogprevenciós előadásán.

Fejér Megyei Hírlap

Somogyi Eszter, a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlegének munkatársa és a tűcsere program vezetője tartott előadást a palotavárosi nagysátorban.

- Egészen az egyetem harmadik évéig nem éreztem úgy, hogy a szociális munka az én hivatásom lenne. Aztán az egyik tanáromon keresztül megismerkedtem az utcafronton folyó munkával és minden megváltozott. Én, aki előtte sosem láttam kábítószer uralta embert, heroin függőkkel, szerhasználó, terhes fiatalokkal és elvonási tünetekkel küzdő emberekkel találtam szembe magam, akik sok alkalommal csak ránk számíthattak. Azóta a munkám megszállotja vagyok, és az elmúlt évek alatt rengeteg történettel találkoztam - meséli Eszter, aki előadása során, végig fesztelenül beszél a szerhasználók megjárt útjáról és arról, miért is jó a tűcsereprogram.

- Az emberek többsége azt hiszi, azzal, hogy steril eszközöket adunk a klienseinknek, ösztönözzük őket a droghasználatra, de ez nem így van. Meg kell érteni, hogy az a függő, aki nem szeretne változtatni az életmódján, mindenképp belövi magát, legyen az a tű steril vagy használt. Utóbbi esetben pedig nagy a veszély rá, hogy előbb utóbb HIV vagy hepatitisszel lesz fertőzött az illető. Azonban, ha visszahozzák nekünk használt tűiket, mi újakat adunk helyettük, amitől nem lesznek betegek és ezzel azt is megakadályozzuk, hogy a szerhasználók játszótereken vagy lépcsőházakban hagyják a segédeszközeiket. Nem egyszer volt már rá példa, hogy homokozókból szedtünk ki használt tűket - árulja el Eszter, majd még hozzá teszi: - Mindenki érdeke, hogy ez a jövőben ne forduljon elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!