Székesfehérvár

2012.12.07. 19:51

Sokszoros véradókat köszöntöttek

Székesfehérvár – Száznyolcvan sokszoros véradót hívtak meg a Vöröskereszt által szervezett megyei véradó ünnepségre, ahol önkormányzati, rendészeti, társadalmi vezetők is jelen voltak.

Tribolt Lajos

– Ma már sok mindent tud az orvostudomány, robotokkal műteni, őssejtet beültetni, ám a vért még nem tudja pótolni. Ezért fontos a véradók szerepe – mondta Fábián Károly, a Magyar Vöröskereszt elnöke Fehérváron. ő írta alá ugyanis a 180 meghívott véradó emléklapját a pénteki megyei véradó ünnepségen. 

Véradók a Kodolányi Főiskola aulájában (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A meghívottak valamennyien sokszoros véradók, a nevüket nem tudjuk leírni, csak azokét, akik száznál is több alkalommal adtak már vért: Dobai István, Pintér Lajosné, Nagy Balázs, Schmidt József, Bogyó László, Csuky Zsolt, Fülöp György, Halász János, Horváth József, Kokai Gyula István, Nyári Ferenc, Sebők Zoltán, Szántó János Gergely, Süveges Ilona, Tőke Istvánné, Gecse Gábor, Magyar Ferenc, Somodi Sándor és Osztovics Csaba. Magyar Ferenc 102 alkalommal vett részt eddig véradáson. November végén Pro-Vita díjat vehetett át, a megyéből egyedül.

Lapunknak elmondta, hogy 18 évesen adott vért először, s azóta is fontosnak tartja, hogy segíthessen. Nagyobbik fia is folytatja a példáját, már ő is sok alkalommal volt véradó. Az elnök lapunknak elmondta, hogy volt, amikor két nap alatt kellett 100 véradót mozgósítani itt a megyében – végül 150-et sikerült. Úgy véli, a megyei Vöröskeresztnek van hitele és sokat segített a sajtó is. Ez utóbbiért köszönetet mondott. Hozzátette, hogy az országban általában elég a vér, csak a ritka vércsoportoknál fordul elő néha hiány. Ám a készleteket frissíteni kell.






Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!