Székesfehérvár

2013.02.08. 19:19

Nagy többséggel támogatják

Mandátuma a hónap végén lejár, és két ciklus, 12 év után Soós Gyula, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke nem pályázik újra.

Szabó Zoltán

Az egyetlen jelöltről is szavaztak pénteken. Az összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón is bejelentette Soós Gyula, hogy mandátuma lejárt. Két ciklus után rendkívüli esetben, az Országos Bírói Tanács előzetes hozzájárulásával pályázhatna ugyan, de személyes okok miatt ez nincs szándékában. Az összbírói tanácskozáson szavaztak az elnöki posztra egyedüliként pályázó jelöltről is. Gerber Tamást, a törvényszék 43 éves polgári-gazdasági bíráját nagy többséggel támogatták kollégái. Soós Gyula értékelte a törvényszék tavalyi munkáját. Mint mondta, a 83 bírói álláshelyből 80-at töltötttek be.

A kényszernyugdíjazás miatt hét bírának szűnt meg a jogviszonya, hatnak az első, egynek a második félévben. Az érintettek közül öten éltek jogorvoslattal a felmentés miatt. A távozók hiányát megérezte a törvényszék. Habár büntető és polgári peres ügyből kevesebb volt, a nemperes eljárások száma nagymértékben emelkedett. Hetven-nyolcvan százalékkal, de volt olyan bíróság is – a sárbogárdi – ahol négyszeresére nőtt. Törvényesen működtek, de a kevesebb bíró miatt az „időszerűség” 20-30 százalékkal romlott. A bíróságok munkájára 100 panasz érkezett, ebből tíz volt alapos. Fegyelmi problémák miatt egy embernek kellett távoznia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!