Székesfehérvár

2013.06.28. 17:18

Szolgáltatás a biztonságos bulizáshoz

Székesfehérvár - Azonnali és eseti segítséget is nyújtanak a Party Service szolgáltatás önkéntesei havonta egy alkalommal több belvárosi szórakozóhelyen. A cél a biztonságos partizás kialakítása.

Kajdi Erika

A programot ismertető pénteki sajtótájékoztatón Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok elmondta: nagyon pozitív tényező, hogy a fiatalok és az önkormányzat mellett a civil szervezetek harmadik félként bekapcsolódnak a drogprevencióba a szórakozóhelyek kapcsán is.
- A legtöbb esetben a kiszáradás, a vércukorszint leesése és a pánikreakciók okozzák a problémát. Önkénteseink a helyszíneken ezeken  is igyekeznek segíteni - mondta el Párkányi András, a Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány elnöke.

Kismarty-Lechner Gábor, Takács Ildikó, Párkányi András és Mészáros Attila (balról jobbra) is elkötelezett híve a drogmentes bulizásnak (Fotó: Lovász Lilla)

Takács Ildikó, a Tranzit Addiktológiai Szolgálat koordinátora kiemelte, hogy a kiszáradás elkerülése érdekében ásványvizek állnak majd a segítők rendelkezésére, hiszen a fiatalok gyakran megfeledkeznek az alkoholfogyasztás melletti folyadékpótlás fontosságáról.
- Az önkéntesek ugyanabból a korosztályból kerülnek ki, mint akiknek segítenek, így közvetlenebb beszélgetésekre is lehetőség nyílik -tette hozzá. Kismarty-Lechner Gábor, az Albabar tulajdonosa és a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének elnöke, a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy fontos megmutatni a kábítószer fogyasztóknak miért nem jó az út, amin éppen járnak, valamint a véletlen, italba kevert drogfogyasztás veszélyeire is fel kell hívni a figyelmet, a szolgáltatásnak ez is része.

- A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) aktív tagjaként nagyon örülök, hogy sikerült jó kapcsolatrendszert kialakítani  a civil szervezetekkel, s remélhetőleg a jövőben még további folytatásra is lehetőség nyílik - hangoztatta. A gyakorlatban a szolgáltatás úgy fog kinézni, hogy kb. 4-5 önkéntes dolgozik majd egyszerre egy helyen, s egy elkülönített szobában mód lesz segítség nyújtására.
- Az önkénteseknek lesz egy kitűzőjük, a tánctérre is kimennek, figyelve a bulizókat. Ha valakin látszik, hogy nincs jól, vagy éppen túl jól van, ahhoz az önkéntesek odamennek, megpróbálják félre vonni, s szükség esetén vizet, szőlőcukrot adnak neki, illetve leülnek vele beszélgetni is, ha kell. A kitűző pedig jelzi a bulizóknak, kik azok, akikhez szükség esetén fordulhatnak - tette hozzá Párkányi András.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!