Székesfehérvár

2014.08.25. 21:25

Fehérvári cég vette meg a harckocsikat

Kalocsa, Fehérvár - Székesfehérvári székhelyű az a cég, amelyik megvásárolt a honvédségtől 58, a hadrendből kivont T-72-es típusú harckocsit, s tegnap elkezdte azok Csehországba szállítását.

Klecska Ernő

Az Excalibur Defense Kft. tegnap megkezdte a tankok elszállítását Kalocsáról. Lapunk információi szerint a harckocsikat kamionokon, közúton fuvarozzák. Az ügylet azt követően került a figyelem középpontjába, hogy egy szélsőjobboldali, „oroszbarát" portál, a hidfo.net augusztus közepén feldobta: Magyarország az uniós fegyverexport szabályait megsértve, egy közvetítőn keresztül T-72-es tankokat szállít Ukrajnának. A honvédelmi tárca ezt cáfolta.

A kalocsai „harckocsitemető" – innen viszik el a tankokat. Fotó: geocaching.hu

A minisztérium hétfőn bejelentette: az adásvételi szerződés szigorú előírásokat tartalmaz, mivel a harckocsik értékesítése az Európai hagyományos fegyveres erőkről szóló Szerződés (CFE) hatálya alá tartozik, s a magyar szabályozás előírásainak is meg kell felelnie. A vásárló a harckocsikat csak akkor értékesítheti tovább, ha a CFE Szerződés vonatkozó előírásait teljesíti.

A céget, amely két nyilvános pályázaton vette meg a tankokat, tavaly november 7-én hozta látra fehérvári székhellyel két magyaros nevű cseh állampolgár. A Bakony u. 4. szám alatti székhely mellett egy sárvári telephelyet is bejegyeztek. Lapunk közvetítőn keresztül megkereste a tulajdonost, az Ústí nad Orlicíban élő Stefan Turayt, de ő nem kívánt nyilatkozni.

A Csehországba szállítás után, – a CFE szerződés szerint – a cseh hatóságok feladata és kötelessége a haditechnikai eszközök kezelésének, felhasználásának, továbbértékesítésének engedélyezése és figyelemmel kísérése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!