Székesfehérvár

2014.09.24. 11:50

Hatvan éve, negyvenen - A református iskolából állami lett, majd újra református

1946-ban, a reformátusok által fenntartott iskolában kezdte meg tanulmányait az az osztály, amelynek tagjai hatvan év után most újra találkoztak. Az iskola 2002 óta ismét református nevelésű.

Házi Péter

1885 szeptemberében nyitotta meg a kapuit a mai Széchenyi úton álló református általános iskola. Ebben a patinás, jó hírű iskolában kezdte meg tanulmányait 1946-ban az az osztály több mint negyven fővel, amelynek tagjai a napokban tartották hatvan éves találkozójukat. Az egykori nagylétszámú osztályból tizennyolcan tudtak részt venni a jubileumi találkozón, mert – amiként Lencsés Istvánné, a találkozó egyik fő szervezője mondja – sokan már nincsenek közöttünk, mások a betegségek miatt nem tudták vállalni az utazást.

– 1950-ben, az államosítást követően ez az iskola is bekerült a körzetesítésbe, így az ötödik osztályban csupa új arccal találkoztunk. A feladatok és tanulás persze hamar összecsiszolt minket. Nem voltak ezek egyszerű évek, az új szabályok szerint például húsvét hétfőn is volt tanítás. Tanáraink szerencsére ezt ügyesen feloldották: szabadfoglalkozást adtak nekünk – idézi fel a hat évtizeddel ezelőtti időszakot Lencsés Istvánné.

Papp Károlyné Otti néni (középen) és a hatvan éve végzett osztály jól érezte magát a találkozón. Jobb szélen Lencsés Istvánné főszervező (Fotó: Koppán Viktor)

A találkozón, amelyen részt vett a 2002 óta ismét református fenntartásban működtetett iskola igazgatója, Szanyó Gáborné is, megemlékeztek az egykori osztályfőnökökről, Gaál Jánosnéről, Cseh Antalnéról, Horváth Sándornéról és Hartyáni Katalinról is, akik sajnos ma már nem élnek. Részt vett viszont az ünnepségen a 83 éves Papp Károlyné Otti néni, aki az osztály egyik kedves tanára volt annak idején.

– Az 1959-es első találkozó után hosszú szünet következett, valójában csak 2007-ben jutott eszünkbe, hogy jó lenne ismét összeülni. Nagyon sokan összejöttünk és azóta is minden évben találkozunk. Jó egy kis időre újra fiatalnak érezni magunkat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!