Székesfehérvár

2015.11.04. 15:44

Jöhet a kábeltévé-verseny: olcsóbbak lesznek az előfizetések?

Székesfehérvár – A valódi árversenyt is megindíthatja végre a fehérvári kábeltévé-fronton az egyik nagy cég jövőre tervezett fejlesztése.

Házi Péter

Fehérvár panelházas övezeteiben már most is komoly verseny van a nagy kábeltévé- és internetszolgáltatók között, Öreghegyen, Feketehegyen, Maroshegyen, a város külső részein azonban gyakran csak egyetlen kábeltévé szolgáltatóból „választhatnak" az ügyfelek, amennyiben nem akarnak parabolaantennát felszerelni a házukra. Ezt a fogyasztók és a havidíjak szempontjából csöppet sem ideális állapotot változtathatja meg a másik nagy digitális szolgáltató terve, ugyanis jövő év végére Fehérvár teljes területére szeretnék kiterjeszteni a szolgáltatásukat. A városi közgyűlésén nemrég ugyancsak téma volt a helyzet: Márton Roland képviselő szerint az önkormányzatnak is segítenie kell, hogy normális versenyhelyzet alakuljon ki.

– Sokaknak az az érzése,  attól függ a tévéelőfizetés díja, hogy éppen Fehérvár melyik részén lakik. A panelházas részeken a szolgáltatáshoz olcsóbban is hozzá lehet jutni, működik az árverseny, a város külsőbb részein viszont sok helyen csak egyetlen szolgáltató van. Ezen a helyzeten az önkormányzatnak is érdemes lenne változtatnia, például azzal, hogy folytatja a saját kábelhálózatának évekkel ezelőtt abbahagyott kiépítését – minderről Márton Roland önkormányzati képviselő beszélt egy korábbi  közgyűlésen annak kapcsán, hogy az önkormányzat engedélyt adott az egyik szolgáltatónak távközlési állomás létesítésére egy kollégium és az egyik városi iskola tetején.

Mi is körülnéztünk, mi a helyzet a megyeszékhelyen, valamint levelet küldtünk a Digi Kft-nek, a UPC-nek, a Magyar Telekomnak, illetve a fehérvári Kábelsat2000 Kft-nek, arról érdeklődve, a város mely pontjain szolgáltatnak és hogy ugyanazért a szolgáltatásért van-e eltérő díjszabásuk a városon belül.

Kábeltévé-hálózatot szerelnek az egyik fehérvári villanyoszlopon: nem egyforma a választék a város különböző pontjain

A Fehérvár gyakorlatilag teljes területén (98 százalékán) szolgáltató UPC, mint Fosztó Szabolcs kommunikációs szakértőtől megtudtuk, komoly fejlesztéseket tervez a következő időszakban. Azt  az ügyfélszolgálaton érdeklődve sikerült kiderítenünk, hogy akár a panelházas övezetben, akár Öreghegyen lakunk, a kábeltévé szolgáltatásért mindenhol ugyanazt az összeget kérik el.

A DIGI, mint Kállai Annamária marketingmenedzser közölte, Fehérváron jelenleg a társasházi övezetek nagy részében,  25 ezer lakásban van jelen. Jelenleg már zajlik a családi házas övezetek műszaki tervezése, és reményeik szerint jövő év végére a város teljes területén elérhető lesz a szolgáltatásunk kábelen is.

A Magyar Telekom sem tudott számunkra listát küldeni arról, hogy melyik utcában érhető el a kábeles szolgáltatásuk, de mint írják, általánosságban igaz, hogy Székesfehérváron az interaktív tévézési élményt nyújtó IPTV szolgáltatást biztosítják, a régi T-Kábel szolgáltatás és márka már megszűnt. Ahová a vezetékes hálózatfejlesztésük még nem ért el, ott műholdas szolgáltatást tudnak kínálni. Ez a válasz is megerősítette feltételezésünket, miszerint a kábeles tévézés (és netezés) választási lehetőségében, a havidíjak közti „válogatásban” még nincsenek egyenlő esélyei a város különböző pontjain lakóknak.

Valószínűleg ezt a piaci hiányt ismerte fel a székesfehérvári Kábelsat2000 Kft., aki körkérdésünkre válaszolva azt írta, Székesfehérvár Kisfalud részén rendelkeznek kábelhálózattal, s természetesen nem alkalmaznak eltérő díjszabást. Nem tervezik a város további részére történő terjeszkedést, mivel rendkívül költséges, valamint a megtérülése beláthatatlan.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság egyébként létrehozta a Tantusz fantázianevű alportált, ahol az irányítószámot beírva megtudhatjuk, milyen kábelszolgáltatók és milyen tarifák, csomagok közül választhatunk a lakhelyünkön. Ez a portál segítséget ad a csomagárak összehasonlításában, ám az összevetés továbbra is azért nehéz, mert minden szolgáltató más-más mennyiségű csatornát kínál.

Egy biztos, ha jövő év végére megvalósulnak az ígért fejlesztések, érdemes lesz egy tarifaösszevetést készíteni, a mostaninál komolyabb árverseny hatására remélhetőleg csökkennek az árak, S talán idővel arra is lehetőség lesz majd, hogy a megrendelő maga választhassa ki, mely csatornákat kéri az ő csomagjába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!