Székesfehérvár

2016.10.19. 16:30

Borrendek ünnepe - A Noé-hegyieket is jegyzi a lenyomat

Székesfehérvár - Negyven évvel ezelőtt, 1976-ban alakult meg az első hazai borrend. A negyvenéves évfordulót ünnepli most az ország talán legnagyobb civil szervezete.

Házi Péter

A magyarországi borrendek története 1976. augusztus 26-án kezdődött, amikor Pax Corporis (azaz a Test Békéje) néven megalakult az első hazai borrend. A bajai állami gazdasághoz kötődő borrendet követően aztán valójában 1988 november 16-án jött létre a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége, amelyben már 13 alapító borrend vett részt, de jogfolytonosságot vállalva az első hazai borrenddel.

A Noé-hegyi Borrend is megemlékezett a 40 éves jubileumról Fotó: Dinnyés Ferenc

Az öreghegyi borászati és szőlészeti hagyományok ápolásának érdekében aztán 2002-ben hozták létre lokálpatrióta borbarátok és helyi termelők a Noé-hegyi Szent István Borlovagrendet.

Az alapítás 40. évfordulója emlékeztek legutóbb az öreghegyi borrend tagjai is, akik ugyancsak szerepelnek az évfordulóra kiadott jubileumi díszalbumban. Ez áttekintő képet ad és egyúttal bemutatja a nagyformátumú alapító elődök és a bor-rendszerváltás óta eltelt időszak során létrehozott borrendek tevékenységét, munkáját, sikereit és eredményeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!