2016.11.23. 14:05
Akár hetekig eláll az erkélyen - A merészebb ízesítésű savanyúk mellett a hagyományos, ecetes ízt is sokan kedvelik
Sorban állnak a savanyúságért a vevők a Városi Piacon. A káposztát, csemegeuborkát és csalamádét viszik a legtöbben, de az ínyenc falatok is igen kelendőek.
Zöld dinnye, fokhagymával töltött cseresznyepaprika, ecetes szilva, sajttal töltött, chilis finomságok. Babérlevéllel, köménnyel, tormával vagy éppen ecettel ízesített zöldségek - megannyi savanyított, jó falat kínálja magát a Városi Piacon, szeptember óta - ahogy fogynak ki a kofák a friss zöldségből - egyre többen távoznak kosarukban zacskóba csomagolt, ízletes savanyúsággal.
Az igazán egyedi, fűszerekkel bolondított téli finomságok mellett a hagyományos ízeket, a régi recept szerint elrakott savanyúságot is nagyon kedvelik a székesfehérváriak. Bizonyítja ezt, hogy Osztotics Ferenc üzlete előtt is kígyózik a sor.
Osztotics Ferenc még a nagyszüleitől vette át az üzletet, az ősei receptjét használja még ma is Fotó: Sebestyén Lilla
A tulaj még nagyszüleitől vette át a vállalkozást és a hagyományos ízvilágot követi, ahogy azt nagyanyja is tette.
- A káposztát rengetegen viszik, de a csemegeuborka, csalamádé is igen kelendő. Szintén sokan szeretik az ecetes fokhagymát is. Hús mellé kiváló és ha az ember egyszer megízleli, többet nem tud leállni vele. A pepperoni is egyre népszerűbb, pizzára viszik leginkább. Az almapaprikánkat azoknak ajánlom, akik szeretik az erőset - árulja el Ferenc.
Mint mondja, kevés tartósítószerrel, lében és hűvös helyen akár egy egész évig elállnak a savanyúságok, nem kell kidobni.
- Előre be lehet vásárolni, az ünnepekre. Ha kitesszük az erkélyre az üvegeket és nem nyúlunk hozzájuk, akkor nyugodtak lehetünk: karácsonykor is pont ugyanolyan finomak lesznek - magyarázza a vállalkozó, aki azt is hozzáteszi: a lé nem csak az íz, az eltarthatóság szempontjából is fontos.
Burgonya/kg 130-250 100-150
Vöröshagyma/kg 149-198 130-140
Fokhagyma/kg 1500-1700 1300
Fejes káposzta/kg 148-159 150
Kelkáposzta/kg 199-398 350
Zöldség gyökér/kg 698-898 550
Sárgarépa/kg 148-228 150
Saláta/db 150-198 180
Paradicsom/kg 398-598 420
Paprika/kg 298-949 360-450
Cékla/kg 200-500 180
Sütőtök/kg 148-249 120
Szőlő/kg 298-598 480
Alma/kg 280-598 220-260
Körte/kg 280-450 460
Banán/kg 348-399 350
Narancs/kg 398-498 199-360
Savanyú káposzta/kg 350-400 300
Dió/kg 1990-2490 2500
Mák/kg 750-998 1200
Tojás/db 30-45 33