Székesfehérvár

2017.07.02. 12:20

A Szív Egyesület erősödik, gyarapodik

SZÉKESFEHÉRVÁR Mint arról korábban már beszámoltunk, 2016-ban a megyeszékhelyen megalakult a Szív Egyesület. Az egyesület azóta, úgy tűnik, megerősödött.

Silye Sándor

Komjáthy György, az Egyesület elnöke elöljáróban a kezdetekről beszélt.

- Tudjuk, látjuk, tapasztaltuk, a nyitás éve jól sikerült. A gyógytornákon folyamatosan 40, 45 fő vesz részt alkalmakként a Deák Szakközépiskolában. Elértük, hogy a Szent György Oktató Kórházból is küldik a betegeket hozzánk azzal, hogy ez jól működő egyesület, ami sokat segíthet a rehabilitációban - mondta.

Ez jó, de ez nem jelentheti a végcélt. Mert:

- Elindítottuk Nori Ibrahim osztályvezető főorvos segítségével, Vagyon Gábor kardiológus közreműködésével az egyesület tagjainak a szűrő vizsgálatait. Pénteki napokon a kijelölt tagok mehetnek e vizsgálatokra. Több rendezvényen részt vettünk, egyre családiasabbá, klubjellegűvé válik a csapatunk. Készülünk a nyári, Barcson megrendezésre kerülő Szívegyesületek Országos Találkozójára. Nem kevesebb, mint 49 fő képviseli egyesületünket, és a várost a sportversenyeken, a megbeszéléseken.

A Szív Egyesület tagjai többekközt labdákat kaptak a röplabdaegyesülettől

Az önkormányzat segít, tehát ezek szerint szívügyének érzi az egyesületet...

- Az önkormányzat mellénk állt, köszönet azért, hogy biztosítja a tornatermet a gyógytornákhoz, és alkalmanként is segít, ha kell. Az egyesületünk adja a gyógytornászt, az eszközöket, erre a pályázati pénzek, az önkormányzati képviselők támogatása biztosítja a fedezetet. A város szűrőprogramjain rendre megjelenünk, Östör Annamáriának az egészséget segítő rendezvényein mindig megmutatjuk magunkat. A Szívegyesületek országos találkozóján Orbán Csaba elnök is azt hangsúlyozta, hogy a szűrőprogramoknak nagy jelentősége van, a tapasztalatok azt mutatják, hogy nehéz megszólítani az ilyen betegségben szenvedő embereket, de az egyesületek kötetlen programjai közelebb hozzák őket a gyógyuláshoz, a rehabilitációhoz.

Az említett taglétszám nem kevés, mi több, igen jelentős. De mi van a többiekkel?

- Népszerű esetünkben is a többi civil egyesület működésében fellehető klubos forma. Ott voltunk a lecsófesztiválon, a halfőző versenyen, együtt vagyunk, és jól érezzük magunkat. Ezek és a heti két alkalommal rendezett tornák segítenek abban, hogy felszabadultabban beszélhetnek egymással az emberek a betegségükről, a gyógyulásukról, így nem kell pszichológushoz menniük. Aki csatlakozni akar hozzánk, azokat kedden és csütörtökön 16.30 órakor várjuk a Deák Szakiskola tornatermében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!