Utazó

2010.08.12. 04:46

Déli és északi ölelésben

Velence - A várost bemutató honlap arra buzdítja a netezőket, hogy személyesen is ismerjék meg a települést. A város igen jó helyen fekszik, a fővárostól nem több időre, mint fél óra, vonattal sem kell sokáig zötykölődni.

Kovalcsik Katalin

-  Habár először vagyok itt, tetszik a Velencei-tó klímája, nincs akkora forróság, mint a tengerparton. És a kiszolgálás is házias, nem kell a tömegben tülekedni a sörért vagy a halért  - summázza véleményét az osztrák Erwin Drexler, aki hatodszor jár Magyarországon, de először e környéken. Ha Drexler úr jó tapasztalatokkal távozik a tópartról, bízhatunk benne, hogy jövőre és később is visszatér, esetleg rokonainak, barátainak is figyelmükbe ajánlja a Velencei-tavat és környékét. Volt idő ugyanis, amikor a Balaton után a megyebeli tó volt az egyik találkozóhelye német, holland turistáknak, akik  közül néhányan már nem jönnek látogatóba a tópartra, mivel sikerült félig-meddig letelepedniük. Telket, házat vásároltak,  ha tehetik, ideruccannak, itt töltik a nyár, sok esetben a téli hónapok egy részét is. Nem csupán velencei jelenség az előbbi, a tókörnyék többi településén is szívesen időznek külföldiek, hosszabb-rövidebb időt töltve a víz közelségében, a hegyek ölelésében.
Ha azt már tudni véljük, mi vonzza   Velencére a külföldieket,  arra is kívncsiak voltunk, hogy vajon a hazai vendég mit lát a településen.
- Elsősorban sok virágot, amelyeket úgy látom, rendesen gondoznak - az ország másik végéből, Nyíregyházáról érkezett kis csapat  egyik tagja kezdte így véleményének kifejtését. A többiek csatlakoztak hozzá, elmondták, látják, hogy épülget, fejlődik  a város. Volt köztük olyan kiránduló, aki  nem  először járt Velencén, rácsodálkozott a szállodára, az élményfürdőre.

- Egészen más életben is látni, mint amikor a  neten kutakodtam  a céltelepülés után.
A kirándulók elmondták, nem ostromolják meg az élményfürdőt, de a szabad strandon nagyon jól érzik magukat. Dicsérték a  település és egyben a strand  tisztaságát, de volt olyan nyaraló is, aki nem találta megfelelőnek a kulturális kínálatot.
A programok egy része koncentrálódik a településen, a Velencei-nyári játékok minden hét végén kínálnak és kínáltak az idén is kikapcsolódást. A fiatalabb korosztálynak diszkó, a Vízi Vár rendezvényparkban  népszerű előadók, együttesek közül válogathattak a nyáron is az érkezők, a táborozók, a sátorozók, a kempingezők.   Ezen a hét végén, 14-én  a nosztalgiáé lesz a főszerep, a házisüti-házibuli-házisárkány elnevezés valószínűleg  meglepetéseket is tartogat  a nyaralók számára.  Az Arató diszkó egy időben fogalom volt a tóparton, aki  emlékszik még rá, most újra átélheti az élményt, akinek pedig nem volt része benne,  ne tétovázzon, hallgassa meg szombaton Dolly Rollt, az UFO-t, Somló Tamást, Marót Vikit és a Nova Kultúr Zenekart.  

Egyébként a nyáron hódolhattak a rock and rollnak, a latin táncoknak,  a női szépségnek a nyaralók, színes kínálatból lehetett válogatni, és nem csupán az ifjabb nemzedék tagjainak. A Velencei Nyári Zenés Esték sorozat  négy előadása közül háromról már legördült a képzeletbeli függöny, de vasárnap, 15-én a Turay Ida Színház  társulatának bemutatójában a Csak semmi szexet, kérem, angolok vagyunk című vígjátékot láthatják az érdeklődők  az északi strandnál felállított nyári színházban. Programban tehát nincs hiány.  Bár a hozzáértők azt mondják, hogy a nyári szezonnak auguszus 20-ával vége  szakad, még azon a héten is lesznek  látogatásra érdemes események a családi nyaralásra, az üdülőváros jellegre épülő településen. Nemzetközi néptáncest  19-én,  20-án a zene és a tánc napja,     21-én városi születésnap.
Ha egy röpke gondolat  erejéig visszatérünk  a honlap ajánlására, érdemes megemlíteni: a fejlődés az utóbbi években új létesítmények formájában is látható a városban. A napokban adják át a járóbeteg-szakellátót, amelyben az üdülők is  megtalálhatják  már ha elkerülhetetlen  az ellátást a nyaralás alatt.   A korszerű,  két tanítási nyelvű általános iskolában  arra is felkészítik a diákokat, hogy a hazai turizmusban, a lakóhelyük népszerűsítésében mennyire fontos szerepet játszik a  nyelvtudás. A városban  s természetesen szerte a tóparton  sok vendéglátóhelyen kínálják több nyelven a magyaros és egyéb ételeket. A  tájékoztató  füzetek, a vidék természeti és épített értékeit bemutató turisztikai ajánlatokat, praktikus információkat összefoglaló  leporellók is a látogatók érdekében születnek.
A város kínálatát értékelők osztályzataikkal megfogalmaztak ugyan néhány javítanivalót, de ezek a vélemények  minden település javára szolgálhatnak, ha odafigyelnek rájuk azok, akik tehetnek  a minőségi turizmus érdekében.  Szálláshely, parkolás, éttermek, vendéglők kínálata, kirándulás és sportolás, mind olyan szegmense a nyári  kínálatnak, amelyre hosszabb távon érdemes gondot fordítani. Kiaknázni minden lehetőséget, amely hozzájárulhat, hogy még családiasabb  üdülőhellyé  váljon a város, amelynek komfortja már vetekszik a nagyobb települések nyújtotta  kínálattal. Főleg azért, mert a nyár múltával is képes programokat  kínálni.

Kerékpáros-paradicsom

A Túrakerékpárosok Országos és Nemzetközi találkozójára érkezett nemrég Velencére Berkeszi Zsolt az erdélyi Szatmárnémetiből, s mint mondta, nem először jár Magyarországon. Mint megrögzött kerékpáros, elsősorban ilyen szempontból nézi azokat a vidékeket, amerre két keréken eljut. Véleménye szerint ilyen szempontból Velence és a Velencei-tó is ideális helyszín, hiszen sok a kiépített, biztonságos kerékpárút. Az erdélyi Kárpát Egyesület tagja külön kiemelte a Velencei-hegységben néhány éve átadott terepkerékpáros-útvonalakat, ami szerinte kuriózum. A Berkeszi család minden tagja kerékpározik, de azért a jó időben belevetették magukat a Velencei-tóba is.

Ideális nyaralóhelyszín a környék, csak az a sok szúnyog ne lenne! Erdélyben a hegyek miatt kevesebb van e kis vérszívókból  tette hozzá a családfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!