Utazó

2011.08.15. 05:50

Egyenruha és cigányzene

Pákozd - A legtöbb embernek a község neve hallatán a csata jut eszébe. Híres ma is, de a régi harcos magyarok mellé mára újak is csatlakoztak. Az emlékhely értük készült, de a faluban és a környéken van más látnivaló is.

Kovalcsik Katalin

-  Hol van Pákozdon kemping?-  a kérdés elhangzott és a válasz azonnal megérkezett rá. Az  nincs,  a kemp szó a katonai emlékparkot illeti, a rövidítést nem is  egy, hanem  két p betűvel használják. Az emlékhelyen nem lehet sátrat verni, de hosszú időn át lehet nézelődni, kíváncsiskodni. A mindenkori magyar katonának.. mottó segítségével ismerkedhet a felnőtt és a fiatal a katonák életével, a velük történt eseményekkel, a történelemmel. Nem iskolás, hanem érdekes,  mondhatni látványos formában. A legrégebbi emlék a helyen az 1848-as  csata emlékműve,   márványtábla őrzi a Békefenntartók emlékművénél azok nevét, akik életüket adták szolgálat közben.  A Misszió   magyar katonák nemzetközi szereplését dolgozza fel 1896-tól egészen napjainkig. Ez az a hely, ahol a katonás ifjak felpróbálhatják az egyenruhát, a sisakot, megnézhetnek néhány fegyvert, de a békesség jegyében és annak kedvéért,  valóban csak nézelődésre lehet szorítkozni.


A Mészeg-hegyen áll a Don-kanyar emlékkápolna, amely a II. világháború idején, a Don-kanyarban elesett magyar katonák emlékét őrzi. A történelmi időutazást gyorsan felválthatja egy természetben tett séta, amelyért nem is kell messzire ballagnia a nyaralóknak, kirándulóknak. A Pákozd-sukorói arborétum    is a Mészeg-hegy látnivalóit gazdagítja, annak 160,5 méteres csúcsán található, a Velencei-tó egyik legszebb részén. Ha nem indul útnak a család azonnal a természet felfedezésének, akkor érdemes először felmászniuk a kilátóba, ahonnan az egész tó és annak környéke belátható, mi több,  megcsodálható.  Az arborétum 96 hektáros területén  több mint 250 féle fa és egyéb növény található,  amelyek megismeréséről tanösvény gondoskodik.


Az erdei tornapálya mellett a völgyben pihenőhely várja a kirándulókat főzőhellyel,  padokkal, asztalokkal, közelben egy kis tavacskával. Családok, munkahelyi közösségek gyakorta kirándulnak együtt a völgybe, rendeznek pikniket a védett természeti környezetben. A pihenőhely közelében épült egy játszótér  izgalmas vármászást, lesiklást kínál a gyerekeknek. 
Az arborétum természeti értékei mellett kiállítást is kínál, de nem kell megijedni sem felnőttnek, sem gyereknek, hogy megint egy kiállítás!  A  tájmúzeum érdekes - a kitömött vaddisznó nem veszélyes -, a halászati múzeum pedig visszaviszi az embert az egykori halászok kunyhóihoz. A kiállítás darabjait a terület gondozója, az erdész  Nagy Sándor  gyűjtögette össze, keresett, kutatott, pákozdi ismerőseitől kapott régi fotókat, elfeledett, ma már használaton kívüli halászati eszközöket, amelyekre csak az öregek emlékeznek. Szóval nem szabad visszariadni egy újabb kiállítástól, érdemes rászánni az időt. 


A rendezett település lakói vendégszeretők, ápolják szülőhelyük hagyományait, és próbálkoznak a lassan feledésbe merülők felelevenítésével. Az egyik ilyen érdekesség a Rigó Jancsi fesztivál. A híres prímás  aki egy grófnőt vett feleségül  a faluban született, de elkerült onnan.  A finom és híres süteményt szerelme megtestesítőjeként készíttette el egy pesti cukrásszal, amikor ifjú   arájával hazatért. A művelődési ház  vezetője,  Kissné Vörösmarty Mária évekkel ezelőtt kutatta fel a szerelmi történetet és kezdeményezte a fesztivált, amelynek a lényege, hogy tehetséges, fiatal cigány  muzsikusok, táncosok mutatkoznak be a ház udvarán, és elkészülnek a sütemények,  a háziasszonyok vetélkednek, kié sikerült a legjobban. A zsűrizés utáni történések a családi eseményekhez szoktak hasonlítani,  minden elfogy,  még az úgynevezett  Chimay-tojás is, ami a grófnő kedvence volt.
A kirándulásoknak még nincs vége, a faluhoz közeli hely a  Bella-tó. Az ingóköveket az országos Kék túra útvonalon lehet látni, de érdemes felfedezni az Anikó-forrást is. A térképek segítenek a természeti értékek felfedezésében, és utat mutatnak egy kis pihenő felé is. Lehet az a Szúnyog-sziget,  ahol meg lehet lesni a hattyúkat, valamint a horgászokat, akik csónakos kalandra indulnak a kiépített kikötőből.      Pákozdon  van néhány falusi vendégház is, némelyik szállásadónál a városi  utazó belekóstolhat a vendégasztal kínálatába, és a tyúkudvart is megismerheti. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!