karácsonyi történetek

2018.12.29. 07:30

Nekem tényleg mesés Fehérvár…

Anyukám családja a hajdúságból származik, édesapám tősgyökeres békési. Az 1950-es évek, a poklok pokla kellett ahhoz, hogy a családunk átkeveredjen a Dunántúlra. Így születtem itt, Székesfehérváron.

A játékbolt kirakata azóta is képes rabul ejteni az erre sétáló gyermekeket Fotó: Illusztráció/S. Töttő Rita

A karácsony szép és mesés, de mindenki gyerekkora karácsonyait tartja a legszebbnek. Ma felnőttként már tudom, hogy az én gyerekkorom a Kádár-korszak időszaka volt, és bár már nagyon messze élek Fehérvártól, de akkor sem megy ki sohasem a fejemből és a szívemből egy decemberi nap… 1983 decemberében a fehérvári Fő utcán sétáltunk, hideg volt, sötét, latyak, amikor gyerekfejjel benéztem a játékbolt ablakán. Kívülről, az utcáról nézni a meleg fényeket, a rengeteg, szép babát, akik olyanok voltak, mint az igazi kisbabák. Pár nappal később az egyiket megkaptam karácsonyra. És nem az az érdekes, hogy még ma is megvan ez a baba (Kata lett a neve), hanem az, hogy ha elmegyek Fehérvárra, mindig megállok a játékbolt előtt a sétálóutcán. Szigorúan ott, ahol gyerekként is megálltam. Talán azt hiszi az agyam, hogy vissza lehet pörgetni 35 évet, lehetek újra gyerek, akinek semmi gondja nincs, csak az álmait élni és hagyni, hogy megtörténjenek a csodák.

Idegenvezetőként vezettem már csoportokat a városban, imádom Fehérvár történelmét és szeretem minden kis titkát. De számomra az én kis emlékem a legszebb, és ez a legkülönlegesebb hely számomra a városban, amit mindig útba ejtek, ha arra járok. Mert a történetek az emberek szívében élnek, és ezek az apró csodák a legszebbek számunkra. Boldog karácsonyt, gyönyörű szülővárosom!

Molnár Zsuzsa

A játékbolt kirakata azóta is képes rabul ejteni az erre sétáló gyermekeket
Fotó: Illusztráció/S. Töttő Rita

Pályázaton lettek az elsők

Karácsonyi történetpályázatot hirdetett a székesfehérvári Tourinform Iroda, amelynek legjobb történeteit a Fejér Megyei Hírlap is megjelenteti e helyen.

Szívmelengető ünnepközi olvasmányok ezek mindenkinek, amelyek között első helyezett lett Molnár Zsuzsa Nekem tényleg mesés Fehérvár… című alkotása, míg második helyen Deák Dezsőné története, Az aranydió végzett. A pályázaton harmadik helyezett Varázslatos karácsony című történetet Cseh József tollából oldalunkon később közöljük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!