2018.01.31. 07:00
Megszámolni is nehéz, mennyi díjnyertes megyei pálinkánk van
Pálinkából jeles – legalábbis Fejér megye biztosan. E hungarikum készítésében is kiemelkedünk.
A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, amely eredetvédettséget élvez. Csak hazánk, illetve négy osztrák tartomány használhatja ezt az elnevezést, amely törvényileg szabályozott.
A IX. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny az idei év első megmérettetése volt a nedűt készítők számára. Számos kiemelkedő eredmény született a megyei pálinkafőzők jóvoltából.
- Fontosak a versenyek, de a fogyasztói visszajelzések még ennél is lényegesebbek számunkra – mondta el az Agárdi Pálinkafőzde marketingvezetője, Tollas Csilla. Az agárdiak idén 19 éremmel tértek haza Ongáról. – Úgy érezzük, hogy már bizonyítottuk az elmúlt 15 évben, hogy képesek vagyunk minden alkalommal ugyanolyan odaadással pálinkát készíteni – emelte ki.
- Erősödött a mezőny, egyre többen, egyre jobb pálinkákat neveznek be – tette hozzá a csákberényi Pataki Attila, aki a 2018-as év legjobb bérfőzetője. Úgy vélte, az utóbbi tíz évben meredeken ível felfelé mind a pálinkafogyasztás, mind a -főzés. Lapunk kérdésére személyes kedvencei között említette a vilmoskörtéből és a fekete szederből készült italokat.
A perkátai Pavlicsek Csaba negyedszerre is az év magánfőzője lett. – A pálinka érzékszervi objektív bírálata történik meg négy szempont alapján: tisztaságot, gyümölcskaraktert, a szájérzetet, illetve a harmóniát, a lecsengést vizsgálják – mondta lapunknak a versenyről. – Ahhoz, hogy egy bronzérmes pálinkából aranyérmes legyen, évek, tapasztalatok szükségesek. Tudom, jó az irány, de akár a pihentetés, akár a párolás, akár a magozás, az élesztőkultúra is közrejátszik a díjazásban – fogalmazott.
Az idei év első pálinkaversenyén tehát megyénk kiemelkedő helyen végzett.
A VERSENY FEJÉR MEGYEI DÍJAZOTTJAI
A IX. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen jóval 1700 feletti nevezett tétellel kellett a szakértő értékelő, bíráló zsűrinek megbirkózni. Lapunk úgy értesült, hogy ez rekordmagas számnak számít. Takács László szervező tájékoztatása szerint Fejér megye kiemelkedően jól szerepelt a versenyen. Mint fogalmazott, nem könnyű díjat nyerni. Az alábbiakban közöljük azokat a versenyzőket, akik számos díjjal térhettek haza Fejér megyébe:
Czetis-ház, Szár
Nobilis Pálinka, Szár
Tabajdi Pálinkafőzde
Kovács Judit, Tabajd
Pavlicsek Csaba, Perkáta
Csoli Balogh Zsolt, Perkáta
Agárdi Pálinkafőzde
Gráfik Árpád, Iváncsa
Pataki Attila, Csákberény
Váli János, Csákberény
Lakatos Tibor, Mór
Bata Ferenc, Mór
Horváth Tamás, Tác
Pál Jenő, Tác
Ostváth István, Soponya
Szalai Gyula, Csősz
Vörös Tibor, Seregélyes
Borzán Miklós, Dunaújváros
Garas Tibor, Dunaújváros