Adony

2013.05.23. 21:05

Orbán nap Adonyban, lépcső-, támfalavatással

Az adonyi borászok nagy örömére a Szent Orbán kápolna környéke megújult. Elkészült a felvezető lépcső és a területet védő támfal. Sőt, a támfalhoz présház maketteket építettek.

Tribolt Lajos

Az  adonyi borrend a kilencvenes évek elején alakult meg. Azóta ők gondozzák a szőlőhegyi Szent Orbán kápolnát és az előtte lévő parkerdőt. A kápolnát felújították, viszont az alatta lévő part és a felvezető lépcső rendbetétele meghaladta az anyagi lehetőségüket. Ezért a Leader-programnál pályáztak és nyertek 5,4 millió forintot. Ezt még kiegészítették és 8 millió forintból sikerült beton partfalat építeni a Kápolna sor elejére. Elkészült a beton lépcső is a kápolnához.

Králl István, a Dunamenti Szent Orbán Borrend Adony nagymestere elégedetten mutatja, hogy a sor első szakaszán a közvilágítás is kiépült, Ronyecz Péter polgármester támogatásának köszönhetően.

A támfal a présház imitációkkal. A kis képen Márton Attila (Fotó: Percsi Tibor)

Néhány fiatal borosgazdának támadt egy ötlete. A csupasz beton partfalra csináljanak présház imitációkat. Márton Attila kőműves, így az építés szakmai oldala biztosítva volt. Egy barátja, Pintér Balázs építész megcsinálta a tervet, úgy, hogy az imitációk a mostani, vagy az ötletelők nagyszülei présházát idézze fel. Így négy présház bejárati részét építették meg. Meg egy kápolnát idéző részt is, amelynek felső részében a Paulusz Imre családjától kapott Szent Orbán szobor, az aljára pedig a Virág Tibor által adományozott római kori kő került. Ez egy római villa maradványai  közül került elő. Szőlőt és vesszőt ábrázol. Bizonyítva, hogy Ventus Salinában az időszámítás szerinti második-harmadik században már folyt bortermelés a területen.

Ottjártunkkor a sor bejáratánál aszfaltoztak, hogy javítsanak a közlekedésen. A présház imitációt készítők pedig három kiöregedett, a pusztulástól megmentett nagy hordó elhelyezésén ügyködtek. Mindez azért, hogy a szombati Szent Orbán napon minden tökéletes legyen.  Hiszen akkor avatják fel a támfalat, lépcsőt és akkor szentelik fel.

Akkor lesz az idei borverseny eredményhirdetése is. 105 bor indult a versenyen, és többen kapnak majd arany, ezüst és bronz minősítést. A nagymester elárulta, hogy az idei zászlós bor Paulusz Imre fehérbora lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!