Belföld

2009.04.10. 02:28

Fenyegetett képviselő

Budapest - Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő ingatlanát akarta felrobbantani a rendőrök által szerdán elfogott négy gyanúsított egyike. A gyanúsított tagad.

Tihanyi Tamás

- A Nemzeti Nyomozó Iroda négy személyt vett őrizetbe - mondta el lapunknak Farkas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. - A négy személy közül egy személy ellen folytatjuk az eljárást. A férfival szemben megalapozott a gyanú arra, hogy 2007 decemberében engedély nélkül tartott lőfegyverével két lövést adott le Hiller István családi házára, valamint ugyanez a személy ugyancsak megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy robbanóanyag felhasználásával Ecsődi László országgyűlési képviselő ingatlanát - a képviselő tevékenységével összefüggésben - csütörtökre virradóra fel kívánta robbantani. A felhasznált robbanó-anyag emberi élet kiloltására is alkalmas volt - mondta el a szóvivő. A főügyészség szerdán hallgatta ki a gyanúsított férfit. A Központi Nyomozó Főügyészség hatásköre az országgyűlési képviselők sérelmére, s azzal összefüggésben elkövetett bűncselekmények kivizsgálása. Ebben az esetben erről van szó.

- A gyanúsítottat terrorcselekmény bűntettével, másrészt emberölés előkészületének bűntettével, illetve robbanóanyaggal és lőfegyverrel való visszaélés bűntettével vádoljuk. Kezdeményeztük a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését.

Lapunk megkérdezte: az intézkedések összefüggésben vannak a képviselőkkel szembeni többi támadással.

- Nincs további kommentár az ön által megkérdezettekkel és a találgatásokkal kapcsolatban - válaszolta a Központi Nyomozó Fő-ügyészség szóvivője. - A nyomozás jelenleg is nagy erőkkel folyik, a férfi tagadta a bűncselekmények elkövetését, és panasszal élt a gyanúsítgatásokkal szemben. A folyamatban lévő nyomozásban minden a lapjuk által felvetett körülményt is természetesen megvizsgálunk.

Ecsődi László nem tudott a háza ellen tervezett támadásról. A politikus, aki erről csütörtökön az MTI-től értesült, azt mondta: folyamatosan kap fenyegetéseket. Példaként említette, hogy rendszeresen rágalmazzák, és többször kapott fehér port tartalmazó borítékot is. A politikus szerint a fenyegetések mögött a riválisai állhatnak, de személy szerint nem tudja, ki vagy kik akarták felrobbantani a házát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!