Belföld

2009.04.24. 10:38

Munkaadók: komplex a kormány programja - szakszervezetek: a társadalom számára nehezen elviselhető

FMH - A munkaadók támogatják a kormány válságkezelő programját, és annak következetes végrehajtását tartják szükségesnek - mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, a munkaadók szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

feol.hu

A munkaadói oldal a kormány programját komplexnek minősíti, az államháztartás egyensúlyának helyreállítását csak ezekkel a bátor és határozott lépésekkel lehet megvalósítani - közölte Rolek Ferenc. Hozzátette: a program kevésbé bátor a gazdasági növekedés ösztönzésében, a most ismert lépések ugyanis csak adóátrendezést tartalmaznak, az adócsökkentés szerény mértékű.
    
Rolek Ferenc emlékeztetett arra, hogy a munkaadói oldal letette az OÉT asztalára a Reformszövetség programját, amelynek számos eleme megjelent a kormány válságkezelő programjában.
    
A munkaadók úgy látják, hogy az öt százalékos járulékcsökkentést egy lépésben is meg lehetne oldani, és a járulékcsökkentésnek akkor van lényeges foglalkoztatás ösztönző hatása, ha elér egy kritikus pontot, ami 10 százalék - fogalmazott az MGYOSZ alelnöke.
    
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára arra kérte a kormányt, hogy az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának emelése mellett az üzemanyagoknál minimális emelést hajtson végre.
   
A kormányprogram fő céljaival egyetért az MSZOSZ, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja a szakszervezeti szövetség, hogy a program a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező másfél millió magyar munkavállaló helyzetének romlásához vezet - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén Budapesten.
    
Pataky Péter hangsúlyozta: elismerik, hogy az államháztartás egyensúlyának megőrzése elengedhetetlen, azonban az eddigi elképzelések átlépik a társadalmi elviselhetőség határát.
(MTI)
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!