Belföld

2009.06.16. 17:21

Szabolcsi viharkárok: enyhíteni kellene...

FMH - Központilag kellene kezelni a szabolcsi viharkárok felmérési és helyreállítási feladatait, ám a kormány nem ezt teszi - véli a Fidesz. Az önkormányzati minisztérium szerint viszont az önkormányzatok együttműködésével a károsultak a lehető leghamarabb segítséghez juthatnak.

feol.hu

A Fidesz szerint a kormány az önkormányzatokra terheli a múlt vasárnapi szabolcsi viharkárok felmérési és helyreállítási feladatait, holott központilag kellene kezelni az ügyet - mondta Czomba Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Lipők Sándor, Kemecse polgármestere kedden Budapesten. Varga Zoltán önkormányzati miniszter biztos abban, hogy "az önkormányzatok felelős közreműködésével" a lehető leggyorsabban segítséghez jutnak a károsultak - írta közleményében az Önkormányzati Minisztérium.

Lipők Sándor és Czomba Sándor sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a múlt vasárnapi vihar után egy héttel, most hétfőn megjelent kormányhatározat a kárfelmérés és a helyreállítás koordinációját, dokumentációját és teljes felelősségét az önkormányzatok "nyakába varrja", holott a településeknek erre nincs meg a megfelelő apparátusuk.
Czomba Sándor példaként Márokpapit hozta, ahol 226 ingatlanból 213 károsodott, a település apparátusa pedig egy polgármesterből és három ügyintézőből áll. Lipők Sándor pedig azt hangsúlyozta, hogy a határozatban a kormány olyan feladatokat ró az önkormányzatokra, így a kárfelmérést, amire nincs is jogosítványuk.
Azt várjuk, hogy a kormány "ne dobja a gyeplőt az önkormányzatok nyakába" - jelentette ki Czomba Sándor, aki szerint központilag kell kezelni az ügyet.

Az Önkormányzati Minisztérium úgy reagált, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jégvihar károsultjai keddtől jelenthetik be a viharkárokat az önkormányzatoknak. Mint írták, az erről szóló tájékoztatás elhangzott azon a keddi megyei értekezleten, amelyen az érintett települések jegyzői áttekintették a feladatokat.
A tárca közleményében azt írta: a kormány késedelem nélkül döntött a helyreállításhoz a támogatás igénylésének menetéről, az elszámolás szabályairól, és a polgármesterek már múlt csütörtökön tájékoztatást kaptak erről. Az Önkormányzati Minisztérium a polgármesterek igénylése alapján előleget biztosít a kárenyhítéshez és haladéktalanul folyósítja azt tudatták.
    
"Varga Zoltán miniszter biztos abban, hogy az önkormányzatok felelős közreműködésével - a korábbi esetekhez hasonlóan - most is a lehető leggyorsabban segítséghez jutnak a károsultak. Rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy egyes felelőtlen fideszes politikusok most is bajbajutott emberek gondjából akarnak politikai tőkét kovácsolni" - tartalmazza a közlemény.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!