Belföld

2009.08.17. 15:56

MSZP: van fedezet az újinfluenza elleni oltóanyagra

Rendelkezésre áll az új influenzavírus elleni oltóanyagra a pénzügyi fedezet - mondta Kökény Mihály szocialista politikus hétfőn az MTI-nek, reagálva Mikola István (Fidesz) sajtótájékoztatójára.

feol.hu

Mikola István hétfőn arról beszélt, pártja arra kéri az egészségügyi kormányzatot, tisztázza, hogy ki és miből fogja kifizetni az új típusú influenzavírus, az A/H1N1 elleni védőoltást. A vakcina megvásárlásának nincs meg a fedezete, nem szerepel a költségvetési előirányzatokban - mondta Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke, utalva a Népszabadság hétfői számában megjelentekre, miszerint nincs még pénz az új influenza elleni oltásra. A politikus hozzátette: információk szerint komoly vita van a pénzügyi szervek és az egészségügyi kormányzat között, hogy ki és hogyan fogja finanszírozni az oltóanyagot.     
Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke azonban azt mondta, mind a megfelelő oltóanyag-mennyiség, mind a fedezet megvan. Hozzátette: a költségvetés tervezetét szeptember 8-án nyújtja be a kormány, a büdzséről pedig a bizottsági és a plenáris üléseken kell véleményt formálni. A politikus ehhez kapcsolódóan elmondta azt is, hogy augusztus 26-án a parlament egészségügyi bizottsága rendkívüli ülésen foglalkozik majd az új influenza elleni magyarországi felkészüléssel.
A szocialista politikus kiemelte: az oltás kipróbálása után szeptember végén, október elején el lehet kezdeni a rendszerszerű oltásokat, továbbá az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megbízást kapott arra, hogy a megfelelő eljárásrendet kidolgozza.
Az MSZP szakpolitikusa szerint az oltás beadása nem terheli meg majd a háziorvosokat, hiszen az oltások egy részét az iskola- és foglalkozás-egészségügy keretein belül adják majd be, s az is lehet, hogy nem a háziorvos, hanem a szakdolgozó oltja be az embereket.
Kökény Mihály megjegyezte, felelős politikus ellenőrizetlen sajtóinformációk alapján nem nyilvánít véleményt, és felesleges az embereket riogatni.
Hasonlóképpen reagált közleményben az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya is. Mint írják, az elmúlt hónapban az ellenzéki szakpolitikusok alaptalanul, politikát csinálva az egészségügyből, folyamatosan riogatják a közvéleményt, a szakmai tények ismerete nélkül félretájékoztatnak.
A tárca emlékeztetett arra is, hogy Magyarország az elsők között kezdte meg a szisztematikus felkészülést az új típusú influenza kezelésére. Az elfogadott influenza-pandémiás terv teljes összhangban van az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlásaival, és az egészségügyi kormányzat eddig is megtette és ezután is megteszi a szükséges intézkedéseket, és biztosítja az erőforrásokat. Ezen kívül az ÁNTSZ közösen a minisztériummal lakossági tájékoztatókat és plakátokat készített, ingyenesen hívható zöld számot hozott létre, folyamatosan friss tájékoztatást nyújtott. Szeptember első hetében pedig a védőnői hálózat segítségével 600 ezer lakossági tájékoztató kerül ki az iskolákba. Az elkészült plakátokat szeptembertől önkormányzatoknál, bankokban, gyógyszertárakban, pályaudvarokon, nagyáruházakban helyezik el. 
A tárca jelezte, hogy az ellenzéki politikusokat már többször invitálták sajtótájékoztatókra és személyes egyeztetésekre, de a meghívásokkal a Fidesz képviselői nem éltek. Írásban azonban bármikor tájékoztatást kérhetnek a kormány bármely tagjától - olvasható a kommünikében.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!