Belföld

2009.09.11. 02:29

Az ördög nagy napja lenne

Alap, 10 óra 30 perc. Éles vijjogás hasítja ketté a település délelőtti békéjét, s bár a szirénapróbák miatt ilyet már bizonyára hallott a legtöbb helybéli, azért még akkor is megkönnyebbülünk a csendtől, ha tudjuk, gyakorlat van. A feltételezések szerint az történt, aminek elvileg sosem szabadna megtörténnie: súlyos nukleáris baleset következett be a paksi erőműben.

zaol.hu

- A feltételezések szerint a paksi atomerőmű egyik blokkjában üzemi baleset történt, amelynek során a környezetbe sugárzás került, s a lakosság védelmében ez szükségessé tette a gyors intézkedéseket - mondta lapunknak Szentes László, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság titkára. - Ezt a helyzetet dolgozták fel a helyi és megyei védelmi bizottságok. Meg kellett teremteni a jogszabályi feltételeit is annak, hogy a lakók menekítését biztosítani tudjuk. 


A gyerekeket védőruhába öltöztették és Sárbogárd közelébe vitték
Fotó: FMH

A tervek már készen álltak ahhoz, hogy a szükséges lépéseket végre lehessen hajtani.

- A 30 kilométeres biztonsági zónába lévő települések lakosságának ismerniük kell a riasztójelzéseket, de a rendőrség és a polgári védelem is tájékoztatja a helybélieket a teendőkről - folytatta Szentes László (ez nyolc Fejér megyei községet érint: Alapot, Alsószentivánt, Cecét, Előszállást, Sáregrest, Nagykarácsonyt, Daruszentmiklóst és Vajtát). - Tizenkét órás folyamatot modelleztünk, elsőként jódtablettát osztottunk ki Alapon a veszélyeztetett embereknek a háziorvosok, az egészségügyi szakszemélyzet és a polgári védelmisek bevonásával.

A jódtablettát 45 éves korig lehet alkalmazni, szerepe, hogy a szennyezett sugárfelhő megérkezéséig a jód beépül a pajzsmirigybe, s megakadályozza a legkárosabb anyag szervezetbe jutását. Amikor a település fölött megjelenik a szennyeződés, zárt helyre kell menni, az állatokat, a takarmányt el kell zárni, majd ha a veszély tovább nő, sort kell keríteni a menekítésre. Alapról a védőruhába öltözött gyerekeket Sárbogárd közelébe - a vásártérre - vitték az autóbuszok, ahol szaknyelven személyi és technikai mentesítés történt a székesfehérvári 93. Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóalj katonáival és a katasztrófavédelmi igazgatóság vegyivédelmi felderítő csoportjának embereivel. A gyakorlat utolsó felvonásaként azon a településen (ezúttal Rétimajorban) kellett kialakítani a befogadó állomást, ahol az elsődleges orvosi vizsgálatokra sort keríthettek, majd megszervezték az elhelyezést és az étkezést is.

A szakembernek feltettük a kérdést: milyen gyakorisággal kellene ideális esetben ilyen gyakorlatot tartani?

- Minden érintett településen kellene egy ilyen nap, legalább egyszer - ismerte el -, de ennek nem csak anyagi, de pszichés akadályai is vannak. A védelmi igazgatás felkészült, az eszközök rendelkezésre állnak, ám a következő ilyen művelet lehet, hogy csak öt vagy tíz év múlva lesz.

Addig is bízunk abban, hogy az, ami a feltételezés szerint Pakson megesett, a valóságban sosem történik meg.

- Jelenleg nincs nukleáris veszélyhelyzet, de a baj bármikor bekövetkezhet, és erre a kihívásra felkészülten kell választ adni. A védelmi igazgatás minden szintű szereplőjének ez a törvényi kötelezettsége. A legfontosabb feladat éppen ezért minden körülmények között az emberek életének és vagyontárgyainak a megőrzése - szögezte le az eseményen Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!