Belföld

2009.10.12. 18:34

Átláthatóság a fővárosi cégeknél? Az SZDSZ nem támogatta az előterjesztést!

Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes nem érti, miért nem támogatták a szabad demokraták az átláthatóságról szóló előterjesztését a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén, de reméli, két hét múlva elfogadják javaslatát.

feol.hu

A politikus az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében kiemelte: a budapesti városvezető koalíció pártjai elkötelezték magukat amellett, hogy a minél gyorsabb és hatékonyabb intézkedésekkel helyreállítsák a bizalmat a fővárosi tulajdonú cégek iránt.
Mint felidézte, alig telt el tíz nap azóta, hogy a Demszky Gáborral tartott közös sajtóbeszélgetésen bejelentette a budapesti átláthatósági intézkedéseket. Akkor a főpolgármester kifejtette, hogy támogatja javaslatát és segíti annak közgyűlési elfogadását.
Horváth Csaba kiemelte: javaslata célja, hogy olyan szabályozást vezessenek be a főváros egyszemélyi tulajdonában lévő társaságoknál, amely biztosítja az ellenőrzésben a szakmaiság megerősítését, az irányítás szakszerűségét és a szerződések nyilvánosságát. 
Mint hozzátette, értetlenül tapasztalta a hétfői rendkívüli ülésen, hogy a főpolgármester által vezetett fővárosi szabad demokraták nem támogatták az azonnali intézkedéseket és érdemi magyarázat nélkül levették napirendről javaslatát. A főpolgármester-helyettes reményét fejezte ki, hogy a közgyűlés két hét múlva elfogadja javaslatát.
A Fővárosi Közgyűlés hétfőn úgy döntött, hogy október végén, politikai egyeztetés után tárgyalják ismét az előterjesztést a fővárosi cégek átláthatóságát növelő intézkedésekről. A vitában Lakos Imre (SZDSZ) azt mondta: az előterjesztés "nem kiérlelt", azt csak "ötletek gyűjteménye". Javasolta, hogy egyeztessenek a frakciók, és később vigyék vissza a javaslatot a közgyűlés elé. A testület ezután Bőhm András (SZDSZ) javaslatára úgy döntött, hogy politikai egyeztetés után október végén tárgyalja az előterjesztést.
Az előterjesztésben az szerepel: a közgyűlés utasítja az egyszemélyes tulajdonában lévő gazdasági társaságok vezetőit, hogy az általuk megkötött adásvételi, vagyonhasznosítási, vagyon vagy vagyonértékű jog átadását célzó koncessziós, megbízási, vállalkozási, ügynöki és egyéb, gazdasági társaságokkal vagy egyéni vállalkozókkal 2003. január 1-je után megkötött, illetve hatályban lévő szerződések adatait a honlapjukon tegyék közzé, ha a szerződés egyedi nettó értéke eléri vagy meghaladja az évi 5 millió forintot. 
A közzétételi kötelezettség vonatkozna az egy költségvetési évben ugyanazon szerződő féllel kötött szerződésekre is, ha az összesített érték meghaladja a 10 millió forintot. Nyilvánosságra kellene hozni azokat az időszakonként visszatérő - egy évnél hosszabb időtartamra kötött - szerződéseket is, amelyek értéke meghaladja a 10 millió forintot.
Az előterjesztés szerint a társaságok igazgatóságainak megüresedett helyeire az önkormányzat által delegáltaknak a jövőben szakirányú felsőfokú végzettséggel kell rendelkezniük. A felügyelőbizottságok (fb) megüresedő elnöki helyeire pedig az Állami Számvevőszék által összeállított szakmai névjegyzékéből kellene választani, és az fb-tag is csak az lehetne, akinek van szakirányú felsőfokú végzettsége.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!