Belföld

2009.11.24. 16:11

Számlagyár - Zuschlagék külföldi állampolgár cégbélyegzőjét is felhasználták

Zuschlagék egy marokkói személy tulajdonában levő cég bélyegzőjét is felhasználták a fiktív számlagyártáshoz, ám több ponton is hibáztak.

MTI

Egy marokkói állampolgárságú tanú szerint Magyarországon működő cégének a bélyegzőjét is felhasználták azokon a hamisított számlákon, amelyeket a Zuschlag Jánoshoz köthető civil szervezetek pályázaton nyert pénzeinek elszámolásához csatoltak be.
Erről a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Zuschlag János és tizenöt társa ellen folyó per keddi tárgyalási napján vallott az utazási irodát működtető tanú.
Az oktatási tevékenységről, irodai szolgáltatásról, szállásadásról és egyéb szolgáltatások teljesítéséről kiállított számlákat nem az ő felszámolás alatt álló utazási irodája adta ki - mondta a tanú, hozzátéve, kizárólag Tunéziába utaztattak, más tevékenységet nem végeztek. Kijelentette: a számlákon kiállítóként szereplő Kovács Lászlót nem ismeri, ilyen nevű munkatársa nem volt.
Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére a tanú azt mondta: nem hallott a Hoppá Egyesületről, az Y Generáció Egyesületről, az Atlasz Egyesületről, valamint a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesületről, azokat nem ismeri, a vádlottak közül sem volt senkivel kapcsolata.
A marokkói állampolgár kitért arra, hogy a számlákon forgalmi adót számoltak fel, de cége áfamentes, mert Európán kívül alapította.
A tárgyaláson az nem derült ki, hogy miképpen jutott a bélyegzőhöz Zuschlag János, vagy az, aki társai közül a nyomatot felhasználta a hamisított számlák elkészítéséhez.
A következő tanú meghallgatását Zuschlag János kezdeményezte korábban, ezért a bírói tanács beidézte.     A tanú elmondta: a történelmi egyházak küldötteként a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács (Darit) tagja. Beszámolt arról, hogy a 2003 végére a tanács tagjait kicserélték.
"Az új delegáltak más szempontokat vettek figyelembe a pályázatok elbírálásánál, mint ahogy előtte volt, a szakértői véleményeket gyakran mellőzték" - tette hozzá.
A tanú vallomása szerint formailag hibás pályázatokat is beemeltek a nyertesek közé, ami miatt még a területet felügyelő miniszternek is írt levelet.
Lobbitevékenységet annyiban lehetett látni, hogy egyes szervezeteket előnyben részesítettek a Darit többségét alkotó új delegáltak - mondta a tanú, aki kiemelte a XXI. Századi Kulturális Egyesületet, az Y Generáció Egyesületet és az Atlasz Egyesületet, mint amelyeket előnyben részesítettek a döntéseknél. Az egyesületek a vádirat szerint  Zuschlag János érdekeltségi körébe tartoztak.
Elmondása szerint őt személyesen nem kereste meg senki annak érdekében, hogy nála lobbizzon, de azzal sem találkozott, hogy Zuschlag János bármilyen tevékenységet kifejtett volna.
Hozzátette azonban: a 11 tagú tanács ülésein a politikai baloldalhoz tartozó 7-8 tag mindent előzetesen eldöntött, vitára nem került sor, mert egyeztetett álláspontot terjesztettek az ülés elé. Mint mondta, többször kifogásolta, hogy a szakértői zsűri által nulla pontosra értékelt pályázatot a baloldali többség mégis nyertes pályázatként fogadott el.
A tanú szerint nem szakmai alapon ítélték meg a pályázatokat, mint ahogy Zuschlag János állítja, mert akkor nem tették volna szinte lehetetlenné a hozzáférést a jegyzőkönyvekhez.
A Zuschlag János és tizenöt társa ellen indított büntetőper jövő hétfőn tanúkihallgatásokkal folytatódik.
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.
Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!