Belföld

2009.12.02. 05:20

Pisztoly százezerért - bárki hozzájuthat?

Máig sem dolgozta fel a közvélemény a hírt, hogy egy 23 éves pécsi fiatal egy embert megölt, többeket megsebesített, amikor a helyi egyetemen lövöldözni kezdett. Az első reakciók a fegyvertartás szigorítását kezdeményezték. De vajon egy ilyen intézkedéssel megelőzhetőek lennének az ilyen és hasonló esetek? Nem biztos.

Tihanyi Tamás

- Egy-két dologra nagyon kíváncsi lennék - mondta Szabó József nyugállományú katonatiszt. - Hogyan kaphatott önvédelmi, maroklőfegyverre tartási engedélyt egy 23 éves férfi, Magyarországon? Nekem 1984-óta volt önvédelmi maroklőfegyverem, egy Parabellum (FÉG P9R). Ezt  nyugdíjba vonulásom után  két  évvel, 2005-ben bevonta a rendőrség illetékes igazgatási osztálya. Kérelmet adtam be, hogy tovább engedélyezzék az önvédelmi fegyverem tartását.  De ezt megtagadták, azt mondták, csak abban az esetben maradhat nálam  a fegyver, ha bírósági végzésem van, hogy életveszélyesen megfenyegettek! Mivel nem vagyok az alvilágban jártas, és nem fenyegettek  életveszélyesen,  lemondtam  önvédelmi fegyveremről. Tehát 25 év katonai szolgálat letelte után már nem kaphattam fegyvertartási engedélyt.
  
Az európai törvényeket összehasonlítva nem tekinthető liberálisnak a fegyver-  és lőszertartás magyarországi szabályozása - nyilatkozta az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti osztályvezetője,  Povázsai Sándor alezredes. Közlése szerint ma hazánkban 110 ezer állampolgár birtokában összesen 245 ezer fegyver van engedéllyel.   
- Az állampolgárok és szervezetek fegyver- és lőszertartását egy  2004-es módosított kormányrendelet szabályozza, amely kimondja:  lőfegyvernek az a tűzfegyver, valamint az a légfegyver minősül,  amelyből 7,5 joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd  anyagú lövedék lőhető ki. A jogszabály megkülönbözteti a lőfegyvert,  a gáz- és riasztófegyvert, a légfegyvert, a festéklövő fegyvert, a  muzeális  és a színházi fegyvert. Tartási engedélyt minden esetben csak az a  nagykorú személy kaphat, aki nem áll cselekvőképességét kizáró vagy  korlátozó gondnokság alatt, bűncselekmények miatt korábban nem ítélték el, és nem folyik ellene  eljárás. 
A rendelkezés szerint sportlövészetre fegyver  annak  engedélyezhető, aki  igazolt, az országos sportági szakszövetség által kiadott, érvényes  versenyengedéllyel rendelkező minősített sportlövő és rendszeres  sporttevékenysége alapján  saját lőfegyver tartását a sportági szakszövetség javasolja. Azt, hogy valaki  vadászat céljára hány fegyvert vásárolhat  és tarthat, jogszabály nem korlátozza, viszont a lőfegyver és lőszer  megszerzése és tartása csak annak  engedélyezhető, aki a  vadászati törvényben meghatározott feltételeknek megfelel. Önvédelmi célra két darab rövid lőfegyver tartását engedik meg  annak, aki nem áll kizáró rendelkezések hatálya  alatt,  egészségi alkalmasságát  igazolja, külön jogszabály szerint a  szükséges  elméleti ismereteket és gyakorlati jártasságát igazoló vizsgát tesz  és a vizsgabizottság megítélése szerint a lőfegyver biztonságos  kezelésére és használatára képes. Valamint a lőfegyver és lőszer  tárolásának rendeletben meghatározott feltételeivel rendelkezik.

Azoknak, akik foglalkozásszerűen használják a fegyvert, nemcsak egészségügyi,  hanem kötelező pszichológiai vizsgán is meg kell felelniük, míg az  önvédelmi célra használt fegyver esetében utóbbira ma nincs szükség. Povázsai  Sándor az MTI-nek nyilatkozva  úgy  fogalmazott,  a rendőrségnek nem dolga  minősíteni a jogszabályokat, de megismételte,  az európai  rendelkezéseket figyelembe véve a magyar fegyvertartás  szabályozása  nem liberális.
- Természetes, hogy a maroklőfegyverek miatt aggódik jobban a társadalom - mondta Fülöp Attila fegyverszakértő és -gyűjtő, akinek 1994 óta van fegyvertartási engedélye gyűjteményének védelme és sportlövő tevékenysége okán.  Sokáig az országgyűlési képviselőknek és a polgármestereknek is járt engedély, de ezt  két éve megszüntették. Ma már nagyon szigorú szabályok szerint ellenőrzik a fegyvertartást,  igen szűk azok köre, akik az engedélyt  igényelhetik. A fegyverek birtokosai  a legkisebb vétség  és szabálytalanság esetén elveszíthetik engedélyüket.
A szakértő szerint a bűncselekmények 98 százalékát illegális fegyverekkel követik el  Magyarországon. Ezek elsősorban Szerbiából, másodsorban Ukrajnából érkeznek, az elosztó központ a főváros. A feketepiacon némi alvilági kapcsolattal 100 ezer forintért kapható pisztoly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!