Belföld

2010.01.19. 16:35

Bolíviai rajtaütés: az ügyész lázadóvá nyilváníttatná Floresék feltételezett támogatóját

FMH - Tovább folytatódik Bolíviában az az ügy, amelynek az egyik főszereplője a bolíviai-magyar-horvát származású Rózsa Flores Eduardo, akit tavaly több társával együtt egy kommandósakcióban öltek meg. Az ügyben eljáró ügyész újabb letartóztatásokat, beidézéseket helyezett kilátásba.

MTI

Marcelo Sosa egy sajtótájékoztatón jelentette be terveit, miután a múlt héten egy bírói döntéssel visszavették Santa Cruz városától az ügyet, és visszaadták a főváros, La Paz hatóságainak. A csoportot Santa Cruz egyik szállodájában rohanta le egy kommandó 2009. április 16-án. A támadás során megölték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.
Az ügyészség állítása szerint a csoport meg akarta gyilkolni Evo Morales bolíviai elnököt, fegyvereseket képzett ki Santa Cruz védelmére arra az esetre, ha a központi kormány beavatkozna.
Sosa ügyész közölte, kérni fogja, hogy a bíróság nyilvánítsa "lázadóvá" Branko Marinkovic horvát származású bolíviai horvát üzletembert, a Santa Cruz-i polgári bizottság volt elnökét, és rendeljék el a javai kisajátítását, mert nem tett eleget a hivatalos idézésnek. Marinkovicot azzal gyanúsítják, hogy anyagilag támogatta a felszámolt csoportot. Holléte nem ismeretes, de feltételezik, hogy elhagyta az országot, mert több hete nem jelent meg a nyilvánosság előtt.
Az ügyész a polgári bizottság egy másik volt vezetőjét, Lorgio Balcázart is ki szeretné hallgatni, aki feltételezhetően az Egyesült Államokban kért menedéket. Balcázarnak "sok felelőssége és tisztáznivalója van a Rózsa Flores-csoporthoz fűződő kapcsolatai miatt" - mondta az ügyész.

Az előzményekről ide kattintva olvashat cikkeket!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!