Belföld

2010.01.29. 15:26

Három MSZP-s jelölt még hiányzik

FMH - Az MSZP-nek még három helyen nincs egyéni képviselő-jelöltje, Szobon, Kisvárdán és Szigetváron kell megtalálni a megfelelő embert. Gráf József agrárminiszter nem vállalta, hogy a nemrég elhunyt Paizs József helyett induljon Baranyában.

MTI

Baranya megye 7. választókerületében  - amelynek ebben a ciklusban Paizs József szigetvári polgármester volt a parlamenti képviselője - 1994-ben és 1998-ban Gráf József győzött, aki 2006 májusában azért mondott le a képviselői mandátumáról, hogy a miniszteri munkájára koncentrálhasson. Ezek alapján logikus döntés volt, hogy a Baranya megyei szocialisták először a 64 éves politikust keresték meg, aki egyébként nem került fel az MSZP országos listájára.
Gráf József az MTI-nek pénteken megerősítette, hogy valóban megkeresték, de ő nem vállalta a képviselőjelöltséget.
Az MTI úgy tudja, a párt baranyai vezetése jövő héten ül össze, hogy a többi lehetséges jelöltről egyeztessenek.
Egyelőre nincs képviselőjelöltje az MSZP-nek Pest megye 1. választókerületében sem. Kárpáti Zsuzsa, aki 2006-ban Harrach Péterrel (KDNP) szemben veszített, még nem döntötte el, hogy vállalja-e a jelöltséget. A tavaly decemberi szocialista kongresszuson derült ki, hogy Kárpáti Zsuzsa - több másik női jelölttel együtt - visszaadta az országos listás helyét, mert szerintük nem érvényesültek a női kvótára vonatkozó szabályok a dokumentum összeállításánál.
A távirati iroda úgy tudja, a kialakult helyzetről pénteken tárgyal a Pest megyei szocialista vezetés.
Keresik a jelöltet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 7. választókerületében is, mert Szép Béla - aki 2006-ban győzött Kisvárdán - visszalépett a megmérettetéstől. Korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: komolyan hitte, hogy a megújulás és a megtisztulás ígérete az MSZP-ben beteljesül, de az országos listát megismerve látta, ez nem következett be. Szerinte "bebetonozták magukat azok", akiknek a leváltását követelték párton belül és kívül, utalt a MÁV, a BKV és az energiaszektort "körüllengő botrányos ügyekre". A politikus figyelemfelhívásnak szánta, hogy nem indul újra a választáson és cáfolta, hogy azért döntött így, mert megsértődött amiatt, hogy a neve nem szerepelt az országos listán.
Az MTI úgy tudja Kisvárdán már négy lehetséges jelölt mondott nemet a felkérésre, sajtóhírek szerint köztük volt Kovács László volt magyar EU-biztos, korábbi szocialista pártelnök is. A szabolcsi szocialisták jövő hétfőn tanácskoznak újra a lehetséges jelölt személyéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!