Belföld

2010.02.27. 05:30

Könnyebb üzletnyitás, utólagos ellenőrzés

FMH - Korábban a működési engedélyek kiadása előtt számos hatóság véleményét be kellett szereznie a leendő kereskedőnek. Ma már a legtöbb helyen erre nincs szükség még a tűzvizsgálók is csak az üzlet megnyitása után szállnak ki a helyszínre.

MTI/AP

A vállalkozói kedv növelése érdekében változtatták meg tavaly októberben az üzletek nyitását, működését szabályozó kormányrendelet   a módosítás azonban komoly kérdéseket vet fel. Az eddigi szemlélet megváltozott  - vélekedett a módosítás okáról Vágó Árpád. A fehérvári önkormányzat okmányirodájának munkatársa szerint a hatóság mostantól nem engedélyezési folyamatot hajt végre, hanem tudomásul veszi a kereskedő megnyitásra vonatkozó bejelentését.
- A vállalkozó nyilatkozik arról, milyen termékkör árusítását tervezi, s ha ebben nincs különösebben veszélyes anyag, akkor ezekre kiadjuk a működési engedélyt - magyarázta az okmányiroda munkatársa. A dohány például továbbra is engedélyköteles termékkör, a meleg étel, édesség vagy a palackozott alkoholos ital esetében azonban elég a bejelentés. E szerint számos kereskedelmi egységbe a megnyitás előtt nem jut el a szakember, az ÁNTSZ, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, illetve a többi hatóság, így előzetes véleményezési joga, kötelezettsége sincs. Akár új diszkót is lehet mostantól nyitni anélkül, hogy előtte a biztonságos működés feltételeiről szakember meggyőződhetett volna. Ez pedig  - vélekedik a Székesfehérvári Tűzoltóság tűzmegelőzési osztályának vezetője -,  akár azt is jelentheti, hogy hetekig működhet egy szórakozóhely tűzvédelmi szempontból életveszélyes feltételekkel. A tűzoltóságnak ugyanis, miután az önkormányzattól tudomást szerzett az új üzlet működéséről, 22 napja van az utólagos ellenőrzésre. 
 - Korábban vizsgáltuk például, hogy az adott épület szerkezetileg megfelel-e az előírásoknak. De azt is szemügyre vettük, vajon a később benntartózkodó tömegnek mekkora helye van, milyen a hő- és füstelvezetés, van-e vészkijárat, mivel kezelték le a különböző felületeket, vannak-e az épületből kivezető irányfények, hogy csak néhány szempontot említsek - sorolta ifj. Németi László osztályvezető. A jogszabályváltozás óta a tűzvizsgálók tehát nagyjából kikerültek az engedélyezési folyamatból, ezt azonban nem csak azért fájlalja a szakember, mert így akár hetekig is működhet tűzveszélyes üzlet, de azért is, mert attól tart, ha utólag problémát fedeznek fel, nehezebb lesz annak kiküszöbölése.
 
-  Ha valamelyik hatóság az utólagos ellenőrzés után azt jelzi, hogy a vállalkozás nem felel meg a szabályoknak, akkor töröljük a nyilvántartásból - hangsúlyozta Csordásné Wurczinger Mária, az okmányiroda vezetője. Amennyiben a kereskedő a tevékenységére, a forgalmazott termékre, illetve annak árusítására vonatkozó szabályoknak nem tesz eleget,  vagy a hatályos jogszabályi feltételeknek nem felel meg és a jogsértés másként nem orvosolható, az észlelt hiányosságok megszüntetéséig,  de legfeljebb 90 napra  a tevékenység megtiltható, vagy az üzlet ideiglenesen bezárható. A  jegyző a tevékenység folytatást megtiltja, az üzletet bezáratja, ha a kereskedő nem tesz eleget a határidőre előírt kötelezettségének. Egyébként pedig a hatóságok, szakhatóságok az első ellenőrzéseikkor igyekeznek egyezkedni a vállalkozóval, nem a bírság a cél. 
- Az utólagos ellenőrzésnek nem látom nagy értelmét, mert ha például a diszkóban találok egy tűzveszélyes elemet, a megnyitás után már nehezen fogom onnan leszedetni - feltételezi a tűzvizsgáló, aki  elmondta: létszámproblémával küzdenek, nehéz lesz betartani a 22 napos határidőt. Kismarty Lechner Gábor, a Fehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének elnöke szerint a tűzoltóság tudta és engedélye nélkül szórakozóhelyet nyitni azért veszélyes, mert - mint mondta - rájuk is borzasztó szigorú szabályozás vonatkozik.
 - Megfelelő előkészületek híján nem kaphattuk meg az engedélyt. Most azonban nem tudni, a tűzoltóságnak mikor lesz kapacitása az ellenőrzésre, s ez jelentheti azt, hogy akár hetekig működhet az új hely e feltételek nélkül - mondta. Viszont hozzátette: - Alapvetően minden döntés, amely a bürokráciát, a megnyitásig eltelt időt s az engedélyezési folyamatba fektetett energiát csökkenti, jó lehet. Kérdés, hogy ez milyen veszélyeket rejt magában.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!