Belföld

2010.03.25. 13:43

A szabad vasárnapért gyűjt aláírást a KDNP

FMH - A társadalom érdekét szem előtt tartva, uniós országok példáját követve Magyarországon is aláírásgyűjtésbe kezd a Kereszténydemokrata Néppárt annak érdekében, hogy vasárnap legyen pihenőnap.

MTI

A "Szabad Vasárnap" kampány koordinátora, Frivaldszky Gáspár az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy szerdán Brüsszelben megrendezték az első Európai Szabad Vasárnap Konferenciát, amelynek résztvevői egyetértettek abban: a vasárnapi pihenőnap az európai társadalmaknak olyan történelmi, szociális vívmánya, amely komoly értéket képvisel.
A koordinátor utalt arra is, hogy a Lisszaboni Szerződés rendelkezései szerint az Európai Bizottsághoz polgári kezdeményezés nyújtható be, és ha a kezdeményezés legalább egymillió uniós polgár aláírását tartalmazza, a testületnek az ügyben intézkednie kell. 
A konferencián a résztvevők elhatározták, hogy élni kívánnak a Lisszaboni Szerződés ezen lehetőségével, és aláírásgyűjtésbe kezdenek annak érdekében, hogy a vasárnapi munkavégzést európai jogszabály szorítsa a kontinensen ésszerű korlátok közé.
Az aláírásgyűjtéshez Magyarország is csatlakozik.
A KDNP öt képviselője tavaly novemberben törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezték, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azoknak kelljen ilyenkor is dolgozniuk, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet mutatkozik. A javaslatban rögzítették, hogy a Munka Törvénykönyve a vasárnapot alapvető heti pihenőnapként határozza meg, és a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés elrendelésének lehetőségét kivételnek tekinti, amelyre csak meghatározott esetekben kerülhet sor. A kereszténydemokrata politikusok szerint az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemű terjedése, vagy az, hogy azok a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhetőek, társadalmilag nem fenntartható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!