Belföld

2010.03.02. 10:38

Harc a belvízzel a Körös-vidékén

FMH - A Körösökön és Berettyón megszűnt az árvízvédelmi készültség, a belvízzel elöntött területek nagysága azonban már több mint 20 ezer hektár.

MTI

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Körösökön; a térségben ugyanakkor növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) az kedden MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a Sebes-Körösön és a Berettyón hétfő este szüntették meg a készültséget, így a térségben már sehol nem védekeznek az ár ellen.
A belvízzel elöntött területek nagyság viszont több mint kétezer hektárral növekedett és már meghaladja a 20 ezer hektárt. Az igazgatóság működési területén majdnem 6.200 hektár vetés, és közel 6.600 hektár szántó áll víz alatt, ezért mind a tíz védelmi szakaszon készültséget tartanak fenn.  
A szivattyútelepek az elmúlt 24 órában négymillió köbméter vizet emeltek át a befogadó folyókba és csatornákba.
A KÖRKÖVIZIG munkatársai Doboz és Sarkad, valamint Szarvas és Gyoma térségében, munkagépek segítségével távolítják el a vízfolyásgátló akadályokat.
A terület önkormányzatai közül Szarvason és Kétegyházán másodfok, míg Mezőtúron, Gyomán és Dévaványán elsőfok mellett védekeznek az elöntések ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!