Belföld

2010.07.20. 15:45

Az LMP szerint a kormány vétett az átláthatósági szabályok ellen

FMH - A Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője szerint a Fidesz-KDNP-frakciószövetség a kormányzása alatt már huszonegy alkalommal vétett az átláthatóság ellen.

MTI

Schiffer András keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az LMP már a kormányprogram vitájában számon kérte azokat a garanciákat, amelyek alapján a kormányt el lehet majd számoltatni négy év múlva.
Az ellenzéki képviselő közölte: május 14-e óta az LMP frakciója összesen huszonegy esetben - különböző törvényjavaslatok kapcsán - megpróbálta megvédeni az átláthatósági szabályokat. Mind a huszonegy esetben a "Fidesz-KDNP-narancshenger" keresztülment az LMP javaslatain - tette hozzá.
Az ellenzéki párt frakcióvezetője a huszonegy esetet sorolva elsőként azt emelte ki, hogy a központi államigazgatási szervek jogállásáról szóló törvény vitájában a kétharmados többség elvetette a kormányülések napirendjének és a napirendre vett előterjesztéseknek az online közzétételi kötelezettségére, valamint a kormányülések hangfelvételei titkosítása enyhítésére tett LMP-javaslatokat.
Tovább folytatva kiemelte: a vagyontörvény módosításánál a frakciószövetség "egy laza mozdulattal" berakta az állami cégek egy tekintélyes hányadát a Magyar Fejlesztési Bank alá, tehát ezekre az állami cégekre is a banktitok érvényes ezentúl. Hozzátette: a kormányoldal emellett elvetette az LMP az állami vagyongazdálkodás parlamenti ellenőrzésének fenntartására irányuló javaslatát is.
Schiffer András közölte: a kormányoldal a Nemzeti Földalapról szóló törvény vitájában egyebek közt nem támogatta az LMP azon javaslatát, miszerint a földalap ellenőrzésében a környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek is részt vegyenek.
A frakcióvezető hangsúlyozta: a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomagban a kormányoldal érthetetlen módon eltörölte az államháztartási törvénynek azt a szabályát, amely eddig biztosította a költségvetési szervek, az állami-önkormányzati cégek átláthatóságát. Véleménye szerint a Fidesz-KDNP-frakciószövetség itt ment szembe a legdurvábban az állampolgárok ellenőrzési igényével.
Elmondta még azt is: a kormányoldal - a szocialista párttal együtt - a közbeszerzési törvény módosításánál megszüntette a közbeszerzési eljárás előkészítése során azoknak az összeférhetetlenségét, akik az érdekelttel gazdasági kapcsolatban állnak. 
Hozzátette: a kormány kivette a közbeszerzési törvény hatálya alól a jogi szolgáltatásokat és az ingatlanok tulajdonjogának megszerzését, valamint a Fidesz-KDNP elvetette az LMP-nek az "offshore-lovagok" közbeszerzésből való kizárására vonatkozó javaslatát is.
Jávor Benedek, a párt országgyűlési képviselője és főpolgármester-jelöltje a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a lehető legszélesebb körben meg kell teremteni az információ nyilvánosságát. Példákat hozott fel arra, amikor állampolgári kezdeményezések "szálltak szembe" olyan vitatott beruházásokkal, amelyekről később kiderült, szakmailag megalapozatlanok, vagy a korrupció gyanúja övezi őket. Ilyennek nevezte a pátyi golfberuházást, a sukorói kaszinóváros ügyét, valamint a sávolyi motorverseny-pálya ügyét is.
Emlékeztetett arra: az LMP már 2008 decemberében egy alkotmánybírósági indítvánnyal azt szerette volna elérni, hogy az önkormányzati testületek ne tarthassanak zárt ülést üzleti érdekekre való hivatkozással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!