Belföld

2010.07.12. 14:10

Elkezdődött a per a kikötözött beteg ügyében

FMH - A bólyi Fogyatékos Személyek Otthonának egyik gondozója a gyanú szerint még 2008-ban ágyhoz kötözött egy beteget, aki reggelre elhunyt. A nő pere hétfőn kezdődött meg a Pécsi Városi Bíróságon.

MTI

A nőt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják. Hajdu István, a Pécsi Városi Bíróság elnöke elmondta: a tárgyalást három napra tűzték ki. Amennyiben minden beidézett tanú és szakértő megjelenik, az ügyben szerdán ítélet várható. Az eset 2008 november elsején történt. A gondozó pólóval és pelenkával az ágy melletti korláthoz kötözte a negyvennégy éves, súlyos szellemi fogyatékos nőt, mert nem hagyta aludni társait.  A beteg úgynevezett kényszeres járó volt, az ajtókat csapdosta, valakinek a ruháját is lehúzta. Kötése azonban olyan szoros volt, hogy nem tudott belőle szabadulni és segítséget sem tudott kérni. A gondozók reggel vették észre, hogy a nő légzése leállt, s bár újraélesztették, kórházba szállították, az életét nem lehetett megmenteni.  Horváth Zoltán, az otthont fenntartó Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke akkor az esettel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: az intézményben kétszázhetven embert gondoznak, hetvenöt százalékuk súlyosan értelmi fogyatékos. A Baranyában élő ilyen betegek legnehezebben ellátható köréről van szó, akikre csak szakképzett ápolóból nyolcvan felügyel. "Igaz, aznap éjjel azon az osztályon, ahol az eset történt, ötven betegre két ügyeletes ápoló vigyázott" - fűzte hozzá, majd megjegyezte: a negyven éve működő otthonban még nem történt haláleset a személyzet mulasztása miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!