Belföld

2010.07.05. 12:06

Nincs napirenden a médiacsomaghoz kapcsolódó zárószavazás

FMH - Várhatóan mégsem dönt hétfőn a parlament a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló javaslatról, a zárószavazás lekerült a napirendről.

MTI

A Fidesz és az MSZP is azt kezdeményezte, hogy hétfőn a parlament ne tartsa meg a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló javaslat zárószavazását. Az előterjesztés végszavazását már múlt hétfőn is elhalasztották.
Cser-Palkovics András, a törvényjavaslat egyik fideszes előterjesztője az MTI-nek a halasztás indokaként annyit mondott, hogy elemzik a törvényhez érkezett szakmai javaslatokat.
Leszögezte: az Országgyűlés július 19-ig mindenképpen dönt a javaslatról, ahogy az öt elemből álló csomag még függőben lévő két előterjesztéséről is.
Az Országgyűlés múlt hétfőn elfogadta a csomag részét képező alkotmánymódosítást; a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvényekről szóló javaslat mellett július 19-i meg akarják tartani a két - a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról szóló -, határozati javaslat zárószavazását is. Az ötödik, "médiaalkotmánynak" nevezet törvényjavaslat vitája ősszel folytatódik.
A médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló javaslat szerint megszűnne a jelenlegi formájában a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), összevonásukkal létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely autonóm államigazgatási szerv, elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre.
A jogszabály rögzíti azt is, hogy az Országgyűlés határozatban a Magyar Rádió Közalapítványból, a Magyar Televízió Közalapítványból és a Hungária Televízió Közalapítványból létrehozza a Közszolgálati Közalapítványt. 
Azt is kimondja, hogy a három közmédium és az MTI a jövőben zártkörűen működő nonprofit részvénytársaság lesz; a négy önálló részvénytársaság - az MR Zrt., az MTV Zrt., a Duna TV Zrt. és az MTI Zrt. - mindegyike a Közszolgálati Közalapítvány tulajdonában levő egyszemélyes részvénytársaságként működik.
Az MTI úgy tudja, a Fidesz szándéka továbbra is az, hogy e törvény alapján a miniszterelnök még a nyáron kinevezze a NMHH elnökét, és ősztől már új vezetése legyen a közszolgálati médiumoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!