Belföld

2010.07.08. 19:55

Sólyom aláírt, L. Simon értékelt

FMH - Fontos eredmény Sólyom László köztársasági elnök azon döntése, hogy aláírta a Fidesz médiacsomagjának alkotmánymódosításra vonatkozó részét - mondta csütörtökön L. Simon László, a Parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke.

MTI

A köztársasági elnök mindig rendkívül érzékeny volt az alkotmány betartására és az eddigi alkotmánymódosító kísérletekre is. Így a jogállamiság és demokrácia győzelmét jelenti az, hogy nem küldte vissza az Országgyűlésnek, hanem aláírta a tervezet alkotmánymódosítást érintő részét - foglalta össze a képviselő. Hozzátette: annak ellenére, hogy a javaslattal kapcsolatban annak benyújtása óta durva támadásokat kapott a Fidesz, most kiderült, hogy a jogszabály Sólyom László alkotmányfelfogásával és az alkotmány szellemével is koherens. 
Mandur László szocialista országgyűlési képviselő, a kulturális és sajtóbizottság tagja szerint az, hogy az államfő aláírta a jogszabályt, még nem vetíti előre, hogy a médiacsomag többi része is kiállja a próbát. 
Az, hogy a közszolgálat és a közérdekű adatokhoz való hozzáférés fogalma bekerült az alkotmányba, egyértelműbbé tette a helyzetet, ám a kiegyensúlyozott és arányos tájékoztatásról szóló kitétel kimaradt belőle - mutatott rá. Mandur László elmondta: az MSZP által a csomaghoz benyújtott módosító indítványok között többek között ez utóbbiak is szerepeltek.

Sólyom László köztársasági elnök aláírta a médiacsomag alkotmánymódosításra vonatkozó részét - olvasható a Magyar Közlöny július 6-i, keddi számában. 
Ennek értelmében módosult a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 61. paragrafusa. A törvény a kihirdetését követő napon lépett hatályba. A jogszabályt az Országgyűlés június 28-i ülésnapján fogadta el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!