Belföld

2010.10.25. 18:36

Módosult a közbeszerzési törvény

A jogi szolgáltatásokra a jövőben nem kell közbeszerzést kiírni - ez a lényege az öt kormánypárti képviselő által a közbeszerzési törvényhez benyújtott, hétfőn elfogadott módosításnak.

MTI

 Az Országgyűlés 255 igen szavazattal, 48 ellenében hozta meg a döntést, majd kérte a törvény sürgős kihirdetését a köztársasági elnöktől.
Eddig a jogi szolgáltatásokra egyszerű közbeszerzési eljárást kellett kiírni, akár a szállodai, vagy az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokra. A törvény 4. számú melléklete hosszabb, ebben szerepelnek az általános szabályok alól kivett szolgáltatások.
A törvény kihirdetésétől számítva a mellékletben szereplő szolgáltatások közül kivétel lesz a jogi szolgáltatás, amelyre egyszerűsített eljárást sem kell kiírni. Sőt, egy módosítással a kedvezményt kiterjesztették a hivatásos közbeszerzési tanácsadókra is.
Az ajánlatkérőtől függ az, hogy a megkötött szerződést közzéteszi-e az Európai Unió hivatalos lapjában, viszont a Közbeszerzési Értesítőben kötelező ez.
A módosítás kormánypárti kezdeményezői - a fideszes Braun Márton, Papcsák Ferenc és Vas Imre, valamint a kereszténydemokrata Rubovszky György és Vejkey Imre - javaslatuk indoklásában arra hivatkoztak, hogy az ügyvédi tevékenység bizalmi jellegű, így a megbízónak kell közvetlenül jogi szolgáltatót választania.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!