Zelenszkij: Ukrajna a szabályok szerint harcol – frissül

904. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák az Oroszországgal határos északkelet-ukrajnai Szumi területen 2024. augusztus 14-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jevhen Maloletka

Cikkünk frissül!

Zelenszkij: Ukrajna a szabályok szerint harcol

Napi videójában az ukrán elnök beszámolt arról, hogy egyeztetett a miniszterelnökkel, annak helyettesével, a belügyminiszterrel, valamint a törvényhozás emberi jogi biztosával a kurszki régióban zajló ukrán katonai akcióról – írja az Origo.

Volodimir Zelenszkij fontosnak tartotta kiemelni, hogy

Ukrajnának a szabályok szerint kell harcolnia, és a területen fennálló humanitárius szükségleteket ki kell elégíteni.

Tavalyinál jóval kisebb lehet az idei ukrán kukoricatermés az aszály miatt

Ukrajna idei kukoricatermése 20-21 millió tonnára csökkenhet a tavalyi mintegy 30 millió tonnáról, amennyiben folytatódik a szárazság – közölte az ukrán agrártanács termelői csoportja.

Ukrajnát rég nem látott aszály sújtotta júliusban és ha ez folytatódik, 30 százalék körüli lehet az idei termés visszaesése a tavalyihoz viszonyítva. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium legutóbbi előrejelzésében 25 millió tonna körüli kukoricatermés szerepelt, a minisztérium szeptemberben ismerteti új termésbecslését.

Közel egy hónapja elemzők és kereskedők 23-25 millió tonna közöttire jósolták a kukoricatermést, miközben az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) augusztusi jelentése még több mint 27 millió tonnáról szólt. Az ukrán agrártanács szerint az USDA valószínűleg nem vette figyelembe az időjárás hatását az ukrán kukoricatermésre.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7255-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6455-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön.

A beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában