Belföld

2010.11.03. 12:51

Megszüntették a volt BKV-s Szalainé házi őrizetét

FMH - A Fővárosi Bíróság a Központi Nyomozó Ügyészség indítványára szerdán megszüntette Szalainé Szilágyi Eleonórának, a BKV volt humánpolitikai igazgatójának házi őrizetét és egyidejűleg lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben, a különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt Hagyó Miklós és társai ellen folyamatban lévő büntetőügyben.

MTI

A Fővárosi Bíróság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: az a cél, hogy Sz-né dr. Sz. Eleonóra jelenléte az eljárási cselekményeknél biztosított legyen, enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása mellett, a lakhelyelhagyási tilalom elrendelésével is elérhető, tekintettel a bűncselekmény teljes felderítéséhez szükséges eljárási cselekmények végrehajtásának elhúzódó időtartamára, a gyanúsított személyi és családi körülményeire, különösen az egészségi állapotára, valamint az eljárás során tanúsított magatartására. A végzés jogerős.
Szalainé ellen január 9-e óta van érvényben kényszerintézkedés; május 4-ig előzetes letartóztatásban volt, majd házi őrizetét rendelte el a Pesti Központi Kerületi Bíróság.
A volt humánpolitikai igazgató végkielégítésére és továbbfoglalkoztatására 2009 júliusában derült fény, amikor a Magyar Nemzet azt írta: a humánpolitikai (hr) igazgatónak hiába fizettek ki 2008 márciusában - a prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forint végkielégítést, havi 1,2 milliós fizetéssel a cég tovább foglalkoztatta őt. 
A napilap cikke nyomán Kocsis István BKV-vezérigazgató és Hagyó Miklós (MSZP) akkori, BKV-ért is felelős főpolgármester-helyettes egyaránt vizsgálatot indított. A BKV 2009. július 27-én mondott fel az egykori humánpolitikai igazgatónak. 
Ezt követően több BKV-s vezetőről derült ki, hogy több tíz millió forintos végkielégítést kapott, a cég pedig elkezdte átnézni bérezési és jutalmazási rendszerét, és átvizsgált minden, 2007 januártól kifizetett végkielégítést. 
Szalainé ügye nyomán több vezető is távozott a közlekedési társaságtól, mások mellett Balogh Zsolt korábbi általános vezérigazgató-helyettes, aki megbízott vezérigazgatóként aláírta Szalainé továbbfoglalkoztatását. 
A BKV belső ellenőrzése is vizsgálatot indított, amely 2009 augusztusában megállapította: a volt hr-igazgató nem volt jogosult a végkielégítésre, mert már nyugdíjas volt és felvette 200 ezres nyugdíját, amikor megkapta végkielégítését. 
Szintén a belső ellenőrzés indított vizsgálatot 86 ember ellen, akiknek menedzserszerződésük volt vagy 10 millió forintnál nagyobb összegű végkielégítést kaptak. A jogosulatlan végkielégítések kifizetésével a BKV-t becslések szerint több száz millió forintos kár érte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!