Belföld

2011.01.26. 11:25

EU-elnökség - Martonyi az uniós alapszerződés módosításáról

FMH - A magyar EU-elnökség szerint nem lenne szerencsés, ha az euróövezet stabilitását szolgáló uniós alapszerződés-módosítás ügyét összekapcsolnák más, a közös gazdasági kormányzással kapcsolatos kérdésekkel - mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága előtti meghallgatásán.

MTI

A magyar EU-elnökség célkitűzéseit megvitató rendezvényen Martonyi megerősítette: az uniós alapszerződést egyszerűsített eljárással akarják módosítani, és a rövid beiktatandó szövegrész azt tenné lehetővé, hogy az euróövezet stabilitása érdekében a tagországok állandó pénzügyi mechanizmust teremtsenek. Ennek az egyszerűsített eljárásnak az eredményességét szerinte nehezítené, ha a kérdést összekapcsolnák annak a hat uniós jogszabálytervezetnek az ügyével, amelyek a tagállamok közti szorosabb gazdaságpolitikai összehangolást célozzák.
"Csak a jelenleginél erősebb Európa képes válaszokat adni a globális kihívásokra" - hangsúlyozta a meghallgatáson Martonyi János. Mint hozzátette, a magyar elnökség ugyanakkor az erő mellé az emberi dimenziót, a polgárközeliséget is társítani kívánja. Utalva arra, hogy a Lisszaboni Szerződés alapján az Európai Parlament jogkörei kibővültek, és az EU-n belül megnőtt az egyes uniós intézmények közötti együttműködés fontossága, a külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Magyarország "parlamentbarát" elnökséget kíván vinni.
 "Titokban azt reméljük, hogy a parlament is elnökségbarát lesz" - tette hozzá, és biztosította az EP-bizottsági tagokat arról, hogy folyamatos konzultációt kívánnak folytatni a parlamenttel.
    
A magyar EU-elnökség alkotmányjogi jellegű feladatai közül Martonyi kiemelte azt, hogy a közvetlen demokrácia eszköztárába tartozó polgári kezdeményezés ügyében - vagyis hogy megfelelő számú európai lakos aláírással kikényszerítheti az uniós intézményektől bizonyos kérdések napirendre vételét - a magyar elnökség a lehető leggyorsabb előrelépésre kíván törekedni. Az egyeztetéseken tavaly decemberben áttörés következett be, és Martonyi János reményei szerint a polgári kezdeményezés jogintézményének pontos szabályozását a tagállami kormányokat képviselő tanács már februárban jóváhagyhatja, így az a magyar elnökség alatt hatályba léphet.
Szintén fontos pozitív alkotmányjogi jellegű fejlemény lesz - emelte ki a meghallgatáson a magyar diplomácia irányítója -, hogy az EU saját nevében is csatlakozik a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt megszületett Európai Emberi Jogi Egyezményhez. Ezzel kapcsolatban - tette hozzá - még meg kell oldani egyes jogi kérdéseket.
Martonyi Jánost szerda délután az EP külügyi bizottsága is meghallgatja.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!