Belföld

2011.02.17. 12:16

Hende Csaba: a honvédség veszi át a Szent Korona őrzését

Átveszi a Szent Korona őrzését a Magyar Honvédség az új alkotmány kihirdetésének várható időpontjától, április 25-étől - jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajdúhadházon.

MTI

 "A Magyar Honvédség a törvénynek megfelelően, alkotmányos új feladatát betöltve átveszi a Szent Korona őrzését" - mondta Hende Csaba a debreceni Bocskai István 5. számú Lövészdandár hajdúhadházi Vay Ádám kiképzőközpontjában, ahol megnyitották a Nyíregyháza katonatörténetét bemutató kiállítást.
Hende Csaba közölte: megalakult a Koronaőrség, tagjait kiképezték. A katonák övcsatját és gombjait - visszatérve a hagyományokhoz - a Szent Korona fogja díszíteni.
A Szent Korona több mint koronázási ereklye, magát az országot jelképezi - tette hozzá a miniszter, s utalt arra: ezeréves hagyományhoz térnek vissza, amikor a honvédség visszaveszi a korona őrzését a belügyi szervektől.
Hende Csaba a kiállítás megnyitója kapcsán megjegyezte: "erőt meríteni csak a múltunkból tudunk, (...) belső tartás nélkül egy haderő semmit nem ér".
A Nyíregyháza katonasága 1867-1944 című kiállítás kapcsán Bene János történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója felidézte a város katonamúltját, megjegyezve, hogy a kiegyezés, 1867 után vált igazi katonavárossá a település.
 A Brassótól Innsbruckig terjedő monarchia legszebb laktanyáját építették fel akkor Nyíregyházán, ahol 39 holdon, 39 épületben 1200 huszárt és 1200 lovat helyeztek el. Trianon után a város a perifériára került, de miután "a határon túl nem barátok voltak", 1920-ban már 3-4 ezer katona szolgált Nyíregyházán - ismertette a történész, megjegyezve, hogy 2000-ben ugyan "katona nélküli város" lettek, de a katonahagyományokat meg kell őrizni.
Ezt szolgálja a Vay Ádám kiképzőbázison most látható időszaki kiállítás, a nyíregyházi Jósa András Múzeumban megtekinthető állandó katonatörténeti bemutató, s az a huszártalálkozó is, amelyet kétévente rendeznek meg a szabolcsi megyeszékhelyen - sorolta Bene János.
A kiállítás megnyitását követően Hende Csaba miniszter Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök és más honvédségi vezetők társaságában megtekintette a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj lőtéri dinamikai bemutatóját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!