Belföld

2011.02.03. 17:25

Kevesebb pénzhez jut az úszó szövetség a Kehi vizsgálat után

FMH - Csak anyagi következménye van a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) azon vizsgálatának, amelyet a tavalyi, budapesti úszó Európa-bajnokság költségvetési támogatásának felhasználásáról végzett - erről a hivatal elnöke számolt be csütörtökön.

MTI

A kormány központi költségvetési forrásból 400 millió forinttal támogatta a 2010. évi úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi Eb-t, miután a Magyar Úszó Szövetség 2008-ban elnyerte az Európa-bajnokság megrendezésének jogát. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal - amely szerdán tájékoztatta az MTI-t - az Eb megrendezéséhez biztosított költségvetési támogatás felhasználását vizsgálta.
Gaál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón újságírói kérdésre emlékeztetett: a kormányhatározat akkor rendelte el az ellenőrzést, amikor még az úszó Eb el sem kezdődött. Éppen ezért lehetett megtenni azt, hogy ne fizessenek ki olyan pénzeket, amelyekre nem is volt szükség - tette hozzá, megjegyezve, hogy így összességében a magyar államnak mintegy 180 millió forintot takarított meg a KEHI.
Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek a vizsgálatnak, Gaál Szabolcs Barna azt válaszolta, hogy a 400 millió forintos állami támogatásból 180 millió forinttal kevesebbhez jut az úszószövetség. "Pontosan ennyi a következménye." Egyéb jogi következménye nincs - közölte.
Kifejtette azt is: a Magyar Úszó Szövetség elnökének, Gyárfás Tamásnak meglesz a lehetősége, hogy reagáljon a KEHI jelentésére, "annál is inkább, mivel a jelentés a Magyar Úszó Szövetség elnökének is ad feladatot, illetve tesz javaslatot, hogy mit kellene másként csinálni". Gyárfás Tamás meg fogja kapni a jelentést, és megteheti majd az azzal kapcsolatos észrevételeit - jegyezte meg.
 A KEHI vizsgálata szerint a MÚSZ főtitkára a támogatási szerződés megkötését megelőzően megalapozatlan költségvetést nyújtott be az Önkormányzati Minisztériumnak, s az Eb összköltségét 30 százalékkal magasabb összegre tervezte, közel 350 millió forinttal túllépve a reális értéket, valamint az Eb megrendezésére kapott 400 millió forint állami támogatásból a MÚSZ mintegy 120 millió forintra a megalapozatlan költségvetés miatt nem lett volna jogosult, további mintegy 60 millió forintot pedig jogszabálysértő módon használt fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!