Belföld

2011.03.02. 13:21

Átalakítják a fogyatékossággal élők számára gondozást nyújtó intézményeket

A kormány döntött a fogyatékossággal élők számára gondozást nyújtó intézmények átalakításáról, lakókörnyezetbe integrálásáról - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten.

MTI

Hozzátette: a fogyatékossággal élő emberek nagy többsége az 1960-as, 1970-es években kikerült a városi intézményekből, és vagy vidéki átalakított kastélyokba vagy pedig a települések szélén elhelyezett bentlakásos intézményekbe kerültek. Ezeket a nagy létszámú intézményeket kell kisebbekre váltani - jelentette ki az államtitkár.
Kiemelte: ma a bentlakásos szociális intézmények körülbelül 12 ezer férőhellyel működnek, ebből mintegy 1500 férőhely kiváltása valósulna meg 2013 végéig hét milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával.
Hangsúlyozta azt is: a kisebb lakóegységbe történő átköltözésre való felkészülés hosszabb folyamat azoknál, akik egész életüket intézményi keretek között élték. Mint Nyitrai Imre helyettes államtitkár elmondta, a lakhatási szolgáltatás három szintre - lakásra, lakóotthonra, intenzív gondozást nyújtó lakócentrumra - lenne bontható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!