Belföld

2011.03.17. 17:04

MSZP-jóslat: 4,5 százalék lehet a tavalyi költségvetési hiány

Az MSZP szerint a vállalt 3,8 százalékkal szemben akár a 4,5 százalékot is elérheti a tavalyi költségvetési hiány, ami tragikus veszteség a kormánynak és ezzel az országnak.

MTI

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írja: a legfontosabb veszteség az ország szavahihetősége, hiszen Orbán Viktor és Matolcsy György megígérte José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, hogy a kabinet tartja a 3,8 százalékos hiányt. "Hogyan lehet hinni egy kormánynak, ha saját hibájából közel egy százalékkal növeli azt a hiányt, amit vállalt?" - teszi fel a kérdést, megismételve pártja álláspontját: a nemzetgazdasági miniszternek le kellene mondania.
Az MSZP-s politikus hangsúlyozza: a legfontosabb probléma, hogy a kormánynak fogalma sincs róla, mi történik a költségvetés alrendszereiben, például az önkormányzatoknál, viszont hatalmas összegeket költ rájuk, csakúgy mint a költségvetési intézményekre. Ehhez járul hozzá Szekeres Imre szerint az, hogy az Orbán-kormány hivatalba lépése után - az önkormányzati választások megnyerése érdekében - lemondott a feszes gazdaságpolitikáról, és helyette hangulatjavító intézkedéseket hozott.
Kifogásolja közleményében a szocialista politikus azt is, hogy a kormány az idei évre olyan költségvetést nyújtott be, amelyről "az első pillanatban látszott, hogy használhatatlan".
Az origo.hu hasonló tartalmú írást közölt csütörtökön, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya a délután folyamán közleményben cáfolt. Mint írták: nem igaz az a cikkben szereplő állítás, miszerint a 2010-es költségvetési hiány "kicsúszott" a Kormány kezéből. A Nemzetgazdasági Minisztérium számára ismeretlen célokat szolgáló, és ismételten névtelen forrásokra hivatkozó írás valótlanságokat tartalmaz, minden állítása hírlapi kacsa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!