Belföld

2011.05.04. 13:49

A Médiatanács a kiskorúak védelméről és frekvenciákról döntött

Kiskorúak védelméről és rádiós pályázatok sorsáról döntött szerdán a Médiatanács - közölte a testület szóvivői irodája az MTI-vel.

MTI

A közlemény szerint a Médiatanács ajánlástervezetet fogadott el, amely a "felnőtt" tartalmak elérésének hatékony műszaki megoldásokkal való korlátozásának lehetőségeit vázolja. Mint írták, ennek célja, hogy elősegítsék a kiskorúak védelmét.
Emlékeztettek arra, hogy január óta zajlik az előkészítése annak a médiatanácsi ajánlásnak, amelynek célja, hogy a kiskorúak védelmében a VI. kategóriába sorolt, azaz "felnőtt" tartalmakhoz való hozzáférést ajánlás formájában szabályozzák.
Utaltak arra, hogy a médiatörvény szerint ilyen tartalom csak akkor jeleníthető meg, ha annak elérését valamilyen hatékony műszaki megoldással korlátozzák a televíziós, a mobil- és az internetes tartalmak tekintetében is.
A projekt során a szakértők - külföldi példákat is figyelembe véve - alternatív javaslatokat dolgoztak ki azokra a lehetséges műszaki megoldásokra, amelyek a különböző platformokon kizárják vagy korlátozzák azt, hogy a felnőtt tartalmakat a gyerekek elérjék.
A szakemberek már az előkészítés kezdeti fázisába bevonták az érintett szolgáltatókat és a témában érdekelteket. Tárgyalássorozat keretében egyeztettek arról, hogy a jelenlegi gyakorlat során milyen gyermekvédelmi megoldásokat alkalmaznak az egyes platformokon, és milyen további lehetőségek vannak ezen a téren - írták.
A Médiatanács szerdán nemcsak az ajánlástervezet tartalmáról, de arról is döntött, hogy azt nyilvános meghallgatás formájában további egyeztetésre bocsátja az érintettekkel. A konzultációt követően a Médiatanács a beérkezett észrevételek figyelembe vételével véglegesíti ajánlását.
A testület hat frekvencia ügyében is döntött szerdán - közölte a szóvivői iroda. 
Így a Békéscsaba 98,4 MHz "talált" frekvencián a jogosultságot a frekvencia eredeti igénylője a Telekom Híradástechnikai Szolgáltató Kft. nyerte el, tekintettel arra, hogy vállalta a pályázati eljárásban tett legmagasabb médiaszolgáltatási díj megfizetését.
A Mór 92,9 MHz és a Pápa 98,8 MHz frekvenciák tekintetében a médiaszolgáltatási jogosultságot a törvényes, illetve a pályázati feltételeknek egyedül megfelelő Mária Rádió Frekvencia Kft. nyerte el.
További három kisközösségi frekvenciával kapcsolatos döntés értelmében a Médiatanács hatósági szerződést köt a megelőző év során - Siófok, Füzesabony és Nyíregyháza telephelyeken – nyertessé nyilvánított pályázókkal.
Várhatóan a jövő héten teljesen lezárul a még az ORTT által kiírt rádiós frekvenciapályázatok elbírálása. Az új pályázatokat már a január elsején hatályba lépett médiatörvény alapján írja ki a Médiatanács.

Cikkek a médiatörvényről ide kattintva!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!