Bicske

2013.08.13. 17:25

Tele gyerekzsivajjal a bicskei könyvtár

Bicske – A Gutenberg-galaxis visszavág! – mondhatnánk, mert szinte mindenütt benépesülnek a könyvtárak. De miért is ne szeretne olvasni a computer-nemzedék ?

Zsohár Melinda

A szülők, akik gyermekeiket hozzák a könyvtárba, maguk is alig hiszik, hogy huszonhat évvel ezelőtt ők és kortársaik kezdték el ezt a jó hagyományt, a lelkiismeretes könyvtárosok és pedagógusok invitálására. A városi könyvtár Börcs János igazgató és Gazsiné Estélyi Katalin könyvtáros ötlete nyomán vált a kalandok színterévé. Azóta Bicskén új épületben fogadják az olvasni és kölcsönözni vágyókat, az internet is rendelkezésre áll, s a könyvek mellett cd-k, dvd-k is bővítik a kínálatot. A nyári Cimbora tábor pedig naponta hatvan 6-10 éves gyermeknek kínál élményeket, a sok-sok könyv között, huszonhatodik éve, megszakítatlanul.

A világra nyitott Cimbora tábor kisdiákjai az Elevenparkba is kirándulást tettek (Fotó: Cimbora tábor)

Az intézmény-összevonások után Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár Nagy Károly Városi Könyvtára nevet viseli a korszerű épület, ahol Endrédiné Szabó Erika vezető és munkatársai hirdették meg a tábort. Egy nap alatt betelt a létszám. Idén először kamasz Cimbora tábort is sikerült rendezni a felső tagozatos korosztály kérésére, 10-14 éveseknek a vakáció utolsó hetére. A szülőknek csupán az egész napos, önköltséges kirándulások díját kellett befizetni, a többi játékos program ingyenes volt.

– A tábor célja a kezdetek óta olcsó, színvonalas, élményekben gazdag programok szervezése, hogy minél több gyermek töltse a vakáció egy részét könyvtári környezetben, ismerje meg településünk helytörténeti értékeit! – mondta el Erika.

Az önkormányzat a kezdetektől támogatja a Cimborát, s intézmények, pedagógusok, civilek, szülők, nagyszülők járulnak hozzá a költségekhez. Egy tálca sütemény, gyümölcs, fagylalt, a kézműves foglalkozások anyagköltsége ajándék. A meghívott előadók, vendégek, s a polcokon sorakozó könyvek az olvasás öröméről, az évszázados szórakozásról játékosan győzik meg a gyerekeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!