Bulvár

2015.01.26. 11:45

Batman vagy Superman? - Jön a film, mi megpróbáljuk megválaszolni, melyikük a nagyobb hős

A következő egy év egyik legnagyobb izgalommal várt filmes összecsapása két képregény- és mozihősé lesz. Hollywood ugyanis megfilmesíti Batman és Superman harcát az Igazság hajnala című minden tekintetben nagyszabásúnak ígérkező produkcióban.

Munkatársunktól

Már mielőtt a nagyvászonra kerülnek a kaland, akad egy súlyos probléma: a későbbi folytatás(ok) reményében nem várható, hogy választ ad a kínzó kérdésre. Arra, hogy Batman vagy Superman számít-e nagyobb hősnek.A válasz olyannyira nem egyszerű, hogy alaposan megosztja a világ internetezőit, és számtalan összehasonlítás, bejegyzés, érv és ellenérv látott napvilágot a témában.

Miért olyan nehéz kérdés ez? A dilemma első látásra viszonylag könnyen feloldható, hiszen Superman képes repülni, ereje gyakorlatilag oly mértékig korlátlan, hogy képes akár a Föld forgását is megfordítani, szemével képes megolvasztani vagy széttörni egy atombombát, átlát a falon (kivéve talán az ólomból készült verziókon), és magát is gyakorlatilag lehetetlen megsebezni.

Ehhez képest, mi történik, ha Batman száll harcba: milliárdokat kénytelen költeni egyénre szabott harci felszerelésre, mert repülni nem képes, és ha rálőnek, vérzik, de legalábbis egy kicsit sántikál. Legyőzhetetlen? Dehogy. Emberi? Nagyon is. Szuperember? Nem. Denevér. (A denevér nem is menő a szuperképesség annál inkább.)

Egyszer már összecsaptak egy képregényben, hamarosan a mozivászonra kerül az Acél- és a Denevérember hatalmas küzdelme (Illusztráció: whowouldwinthefight.com)

És ha már itt tartunk, Superman igazi jótevő, mindenkit megment, aki az útjába kerül, akár akarja, akár nem. Tiszta szívű és szemű, csak a Lois Lane iránt érzett viszonzatlan szerelem árnyékolja be életét. Batman viszont inkább inkább az élet depressziós oldalán tartózkodók, mondhatni, a leginkább emós szuperhős ő. Jó embernek nem mondanám, inkább kissé cinikus bosszúállónak. Ennek ellenére vannak kérdőjelek. Például, hogy lehet az, hogy emberfeletti képességei ellenére Superman nem hogy az egész világot nem képes kordában tartani, hanem még egyetlen várost is nehezére esik. Ahelyett, hogy a Földet tenné a béke és prosperálás szigetévé, inkább riportereset játszik és reménytelenül udvarol egy csajnak, aki nem képes összerakni, hogy Clark Kent és Superman ugyanaz a személy. (Rajta kívül egyébként már az összes ellenségnek és más szuperhősnek sikerült ez). Batman viszont nem isten, ezért neki különlegesen nagy erőfeszítéseket kell tennie, hogy megóvja Gotham City-t a gonosztól. És mindez folyamatosan sikerül is neki. Ráadásul gyermekkori tragédiáját, szülei elvesztését kell pozitív energiává fordítania, hogy jóra fordítson mindet. Ki hát a nagyobb hős: aki arra született és mindent készen kapott hozzá vagy az, aki nap mint nap megküzd azért, hogy győzelmet arathasson? Sokak szerint az utóbbi.

Őszintén szólva a vitát egyszer már eldöntötték. Még szüleink gyerekkorában, 1986-ban megjelent egy nagyon különleges képregény a denevéremberről. A címe: A sötét lovag visszatér, és ma is minden idők legjobbjaként tartják számon a Batman-rajongók. A kétrészes történetben a maszkos hős már idős, megfáradt, de a Gothamban terjedő erőszak újra akcióra készteti.

A rendrakás túl jól sikerül, ezért az éppen sajtógondokkal küszködő amerikai kormány ráküldi az amerikai eszme nagy védelmezőjét, Supermant, hogy intézze el a köpenyes lovagot, aki rossz fényt vet a kormány sikertelen háborújára. Batman azonban felkészül és végül némi trükkel (a milliárdosnak telik kryptonitra, amely Superman egyetlen gyengéje) ideiglenesen földre kényszeríti az Acélembert. „Jegyezd meg, hogy ez egyszer az életben legyőztelek. Valaki legyőzött” – suttogja a fülébe. Cool, nem?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!