Hiába tiltakoztak? Kiemelt beruházás lett a sukorói megaprojekt

FMH - Pest megyei gyümölcsöseiért cserébe kapta meg azt a területet Sukoró külterületén egy izraeli-magyar üzletember, akinek turisztikai projektjét kiemeltté nyilvánította a kormány a helyiek és környezetvédők tiltakozása ellenére.

feol.hu

A helyi lakosok és a környezetvédő szervezetek tiltakozása ellenére a kormány rendeletben nyilvánította - a hatósági ügyintézés szempontjából - kiemelt beruházássá a Sukoró község külterületén megvalósuló King's City nevű komplex turisztikai projektet - a rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.
 
A rendelet 22 helyrajzi számot sorol fel, amelyet - telekalakítással - egy új helyrajzi számmal látnak el, amely a nagyberuházás területe lesz.
    
Az MTI korábbi híre szerint a szóban forgó hetvenhektáros ingatlan Sukoró külterületén, az M7-es autópálya és a Velencei-tó közötti részen, az evezőspályához tartozó létesítményektől nyugatra helyezkedik el. Az MTI által is idézett Népszabadság információ szerint a korábban állami tulajdonban lévő üres területhez Joáv Blum izraeli származású magyar üzletember úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserére a magyar államnak a Pest megyében található - összesen 183 hektáros - gyümölcsöseit. A lap szerint az ingatlancserének nem volt feltétele, hogy a befektetők garanciát vállaljanak a beruházás megvalósítására.
    
A helyiek ombudsmanhoz fordultak a tervezett óriás beruházás miatt, április elején pedig a jogvédő- és a civil szervezetek léptek akcióba.     Szerintük az épületek tájidegenek és károsítják a környezet. Balsay István, a Fejér Megyei Önkormányzat alelnöke pedig azt nyilatkozta: a Sukoró határába tervezett beruházás helyszíne Natura 2000 védelem alatt áll, a terület egy ökológiai hálózat része, ezért is tiltakoznak az ingatlanfejlesztés ellen.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!