Tudnivalók az uniós választásról

Székesfehérvár - Az ajánlószelvényeket saját kezűleg kell kitölteni, az adatoknak teljesen pontosnak kell lenni. Erre hívták fel a pártok és a lakosság figyelmét egy sajtótájékoztatón.

Tribolt Lajos

A jegyzők egyharmada cserélődött le a 2006-os választások óta, ezért is fontos felkészítésük az európai uniós választásra - mondta el azon a sajtótájékoztatón Varjú Mihály  főjegyző, amelyet a szerdai jegyzői értekezlet után tartott. Erre a tájékoztatóra meghívta a pártok képviselőit is, hogy kellő információval rendelkezzenek.

Hangsúlyozta, hogy az ajánlószelvényeket mindenki maga töltse ki, mégpedig pontosan. A személyi adatoknak úgy kell szerepelni a cédulán, ahogyan azt a központi nyilvántartás tartalmazza. Fel kell tüntetni a több keresztnevet, egészen pontosan kell írni a lakcímet stb. A főjegyző azt kérte a listát állító pártoktól, hogy lehetőleg minden szavazatszámláló bizottságba delegáljanak tagot.

A hazánkban lakóhellyel rendelkező külföldi, de uniós állampolgárok kaptak értesítést a választásról, ők április 30-áig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe. Molnár Krisztián aljegyző azt is elmondta, hogy a június 7-én külföldön tartózkodó magyarok szavazhatnak kint, de május 22-éig személyesen, meghatalmazott vagy ajánlott levél útján a helyi választási irodától kell kérni a külföldi névjegyzékbe történő felvételüket. Unger József,  az  államigazgatási hivatal informatikai főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az eredményeket közzétenni csak az utolsó európai urnazárás után lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!