Warvasovszkynál az előny egy felmérés szerint

FMH - A jelenlegi polgármester a legalkalmasabb városvezető a székesfehérváriak szerint: Warvasovszky Tihamért (MSZP) négyszer annyian tartják megfelelőnek a feladatra, mint a fideszes Cser-Palkovics Andrást, a polgári frakció vezetőjét - közölte a Publicus Intézet csütörtökön az MTI-vel.

feol.hu

A Publicus Intézet a helyben stabilnak hitt választási térképet átrajzoló pécsi időközi polgármester-választás után kezdett kutatássorozatban annak eldöntésére, hogy a város példája mennyire általánosítható: jellemző-e, hogy az országos pártpreferencia határozza meg a helyi ügyek és a városvezetés megítélését. (Pécsett május 10-én a szavazatok több mint 65 százalékával Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje  nyerte a választást az MSZP-s Szili Katalinnal szemben.)
    
A kutatás eredménye alapján Székesfehérváron a helyzet teljesen más, mint Pécsett. Az itt lakó megkérdezettek többsége, 51 százaléka nem gondolja úgy, hogy egy fideszes polgármester jobban vezetné a várost. Abban semmi meglepő nincs, hogy az MSZP-szavazók túlnyomó többsége (81 százalék) nem gondol jobbnak egy fideszes városvezetést, azonban figyelemre méltó, hogy a Fidesz-szavazók egyharmada sem (32 százalék) - írta az intézet.
     
A felmérés szerint a székesfehérváriak a jelenlegi polgármestert tartják a legalkalmasabb városvezetőnek, négyszer annyian (44 százalék) tartják megfelelőnek a feladatra, mint a fideszes Cser-Palkovics Andrást (11 százalék). A többi lehetséges polgármester alkalmasságában kevesen hisznek a városban, Csapó Csilla SZDSZ-es alpolgármestert például 2 százalék tartja alkalmasnak.
Hozzátették, hogy az önkormányzati választáson részvételüket biztosra ígérők körében Warvasovszky Tihamér (63 százalék) és Cser-Palkovics András (15 százalék) alkalmasságának megítélésében nagyobb a különbség, mint a teljes válaszadói körben, ahol 44-11 az arány.
    
Ha most vasárnap lenne a polgármester-választás, azt a felmérés szerint a jelenlegi polgármester nyerné. A választásra jogosult székesfehérváriak kétötöde (40 százalék) a 2006-ban az MSZP-SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete jelöltjeként megválasztott Warvasovszky Tihamérra szavazna. Az összes megkérdezett 16 százaléka Cser-Palkovics Andrást támogatná, 10 százaléka más jelöltre szavazna, míg egyharmada (32 százalék) nem rendelkezik preferenciával vagy nem vállalna részt a döntésben.
    
A Publicus Intézet felhívta a figyelmet arra: a lakosság szempontjából Warvasovszky Tihamér népszerűségét önmagában az is javíthatja, hogy országgyűlési képviselőként nemmel szavazott a 13. havi nyugdíj eltörlésére, és több alkalommal nyíltan szembefordult a kormánnyal és annak válságkezelő, megszorító intézkedéseivel. 
    
A kutatást május 14. és 17. között, egy héttel a pécsi szavazás után készítették, Székesfehérvár felnőtt népességét reprezentáló 800 ember telefonos megkérdezésével. A Publicus Intézet honlapján azt írják, hogy az intézet, illetve elődje 2001 óta végez döntés-előkészítő kutatásokat és elemzéseket vállalatoknak, közszolgáltatóknak, önkormányzatoknak és kormányzati szerveknek.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!