Nem lesz könnyű dolga a Vidinek

3 órája

Ezt tanácsolná Csank János Pető Tamásnak a Fradi ellen

A válogatott szünet után nem néz könnyű feladat elé a Fehérvár FC, amely a címvédő Ferencvárosi TC otthonában javíthatna rossz sorozatán a labdarúgó NB I 10. fordulójában október 20-án, vasárnap 17.45 órától.

Szabó Róbert

Nem lesz könnyű dolga Pető Tamás fiainak

Fotó: fehervarfc.hu

Nehéz feladat előtt Pető Tamás fiai

A Fehérvár FC a szeptemberi válogatott szünet után a Puskás Akadémia, a Paksi FC és az ETO FC Győr elleni bajnokin is alulmaradt, így a nyolcadik helyre csúszott vissza a tabellán. Ez leginkább azért veszélyes, mert egyre közelebb van a kiesőzóna, a 11., már kiesést jelentő helyen álló Zalaegerszegi TE csupán két ponttal marad el a székesfehérváriaktól. Az októberi válogatott pihenő alatt az NB II-es BVSC elleni felkészülési mérkőzés sem sikerült jól, Pető Tamás fiai 3-2-re kikaptak, így tényleg nem a legjobb előjelekkel várhatják az összecsapást.

A Ferencvárosi TC ezzel szemben, bár a válogatott szünet előtti utolsó meccsen 3-1-re kikapott a Paksi FC otthonában, jól kezdte az idényt, hiszen hét mérkőzéséből hatot is megnyert. Ez azt is jelenti, hogy úgy vezeti a tabellát 18 ponttal, hogy egyel kevesebb találkozót játszott mint a szintén 18 pontos második Puskás Akadémia FC.

A legutóbbi öt egymás elleni mérkőzés felemás képet mutat. A zöld-fehérek állnak ebből a szempontból jobban, kétszer is nyertek, viszont mindkétszer idegenben. A Groupama Arénában kifejezetten jól ment a Vidinek a legutóbbi két meccsen, 2-2-es döntetlen után 2023 novemberében Szabó Levente góljával 1-0-ra diadalmaskodott az akkor még Bartosz Grzelak vezette együttes. A két csapat összes eddigi egymás elleni találkozóját figyelembe véve is jobban áll a rekordbajnok, 54 FTC győzelem mellett 31 döntetlen és 28 Vidi-siker jegyezhető fel, a gólkülönbség pedig 184-121 a Fradi javára, ami 2,69-es gólátlagot jelent.

Forrás: Ifi Andrea

A kereteket megvizsgálva a legszembetűnőbb adat az az értékek közti különbség. A Ferencvárosi TC-t jelenleg 59,33 millió euróra taksálja a mértékadó transfermarkt.de, míg a Fehérvár FC-t csupán 10,85 millió euróra. Az oldal szerint Matheus Saldanha a legértékesebb a Fradinál 8,5 millió euróval, Kalmár Zsolt pedig a Vidinél 1,5 millió euróval. Azt is hozzá kell tenni ezekhez az információkhoz, hogy a fővárosiak 31 fős keretében – amelynek átlagéletkora 27,5 – 22 légiós található, ez a játékosok 71 százaléka. A Vidinél ezzel szemben csak 27 fő alkotja a keretet – 24,4 éves átlagéletkorral –, közülük pedig mindössze 9 légiós, ami a futballisták 33,3 százalék. 

Ezt tanácsolja a mesteredző, Csank János

– Szerencsére mindig jó volt az egészségem, maradt ugyanaz. Még biciklizek, eljárok futni, meg különböző szerepléseim is vannak a futballal kapcsolatban, mert azért összekötnek a sporttal. Itt vagyok Tarpán most, a Sándor István Akadémián dolgozom. Összességében jól érzem magam szerencsére, az öregfiúknál is van néha jelenésem – nyilatkozta lapunknak Csank János.

Kiugratásra is játszana Csank János a Fradi ellen
Fotó: fehervarfc.hu

A mesteredzőt természetesen a hétvégi Ferencvárosi TC – Fehérvár FC mérkőzéssel kapcsolatban is kérdeztük természetesen.

– Már csak névre mondjuk azt, hogy rangadó a hétvégi Ferenváros – Fehérvár FC mérkőzés, nem úgy néz ki a helyzet mint annak idején. A Fradi most bárki ellen megy ki a pályára akkor nem mondhatjuk azt, hogy sok sansza van az ellenfélnek, de azt is hozzá kell tenni, hogy a zöld-fehérek sem a legjobbak most – mondta Csank, aki korábban a Videoton és a Ferencváros kispadján is tevékenykedett. Hozzátette, meglátjuk mi sül ki a mérkőzésből, de nem hiszi, hogy döntetlennél jobb eredményt el tud érni a székesfehérvári együttes, amelynek az esélytelenek nyugalmával kell pályára lépnie.

A szakember arról is beszélt, bár nem a Vidi a meccs esélyese, feltartott kézzel sem szabad kifutnia vasárnap a Groupama Arénába.

– Esélyesebb a Ferencváros, de bármikor mentünk hozzájuk akkor azért mindig benne volt, hogy ők az FTC. Talán még az Újpestnél volt meg ugyanez, vagy a Győrnél. A Vidinél sok volt a változás, sok ember elment, nem tudom, hogy pontosan mi zajlik a csapatnál, csak a zuhanyhíradóban hallható dolgokról tudok – tért rá a székesfehérváriak helyzetével kapcsolatban Csank. Hozzátette, a játékosállományt nagyjából ismeri a Vidinél, a meccseket is látja, és sajnálatos, hogy nem erősödött a csapat.

Miután szóba kerültek a régebbi Videoton – Ferencváros mérkőzéseket megkértük Csank Jánost arra is, hogy idézze fel az emlékeit, milyen volt az ő idejében ez a párharc.

– Jó meccsek voltak, ráadásul a hangulat is jó volt, mert mindkét szurkolótábor szeret hangoskodni. Eleve jó képességű játékosok találkoztak, szóval nagy többségben jó meccsek voltak – fogalmazott a mesteredző.

Lejtmenetben a Vidi
Forrás: Ifi Andrea

A mesteredzőtől azt is megkérdeztük, mit üzenne Pető Tamásnak, milyen tanácsot adna neki a Pascal Jansen vezette Ferencváros ellen.

– Nem biztos, hogy szerencsés lenne, ha letámadnák a Ferencvárost az Üllői úton. Felállt védelem ellen egyébként rosszul játszanak ma már a csapatok, hiszen leginkább rövid passzos játékot játszanak. Ha jól betömörül a Vidi, mint ahogy azt láthattuk a magyar válogatottnál is, akkor azért a lapos labdákat le tudnák lesni. Emellett figyelniük kell a beadásokra, hiszen ott van Varga, aki bármikor be tudja fejelni a középre érkező labdákat. Minél kevesebb faultot kell csinálni, hogy a pontrúgásokat elkerüljék és akkor azért lehet sansz. A védekezésnek tisztának kell lenni, gyorsnak, határozottnak és keménynek. Hagyni kell hátul passzolgatni a Fradit, amíg 0-0 van addig jó az eredmény, szóval nem baj, ha hátul járatják a labdát – tanácsolta Csank. Kiemelte, ő azt csinálná, hogy hagyna elől egy olyan embert aki tud futni és sprintben gyors, akiket időnként megpróbálna kiugratni, hogy érezze a veszélyt a Ferencváros védelme, ez is segítené, hogy nem lenne annyira bátor a zöld-fehér együttes. Hozzátette, így talán nem jönnének annyira bátran előre, mert ott lenne a kontra veszélye.

Nem feltartott kézzel utaznak a fővárosba

Amit Csank János is hangsúlyozott, a Fehérvár FC-nek nem szabad feltartott kézzel a Groupama Arénába utaznia. Ezt erősítette meg a csapat játékosa, Kovács Mátyás is, akivel a találkozó mellett a válogatott szünetről is beszélgettünk.

– Jól sikerültek az edzések, megvolt a csapatban a bizonyítási vágy a Győr elleni vereség után. Az edzőmeccs sajnos nem sikerült jól a BVSC ellen, de a héten mindenképp bizonyítani szeretnénk – fogalmazott lapunknak a válogatott szünetről Kovács Mátyás, a Fehérvár FC futballistája.

Nem feltartott kézzel utaznak a fővárosba Kovács Mátyásék
Fotó: fehervarfc.hu

A 21 esztendős szélső arról is beszélt, hogy az elmúlt mérkőzéseken elszenvedett vereségek rányomták a hangulatot az öltözőre, de ettől függetlenül jó a csapategység és nem lehet panasz a hangulatra. Kiemelte, ez nagy pozitívum a csapat részéről. Emellett elmondta, szerinte nem volt probléma a játékkal az előző meccseken sem, csak a Győr elleni összecsapáson érezte úgy, hogy nem működött valami, de az út, amit elkezdtek az jó, csak működöképesebbé kell tenniük.

– Nem a vereség elkerüléséért utazunk vasárnap a fővárosba. Szeretnénk meglepni a Fradit, stabilan védekezni. Ha mindenki azt teszi, amit megbeszéltünk a héten és amit gyakoroltunk akkor lehet esélyünk ellenük – mondta már a címvédő elleni rangadóval kapcsolatban Kovács.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában