Döbbenetes akaraterő! Erőss az amputáció után is hegyet mászna

Budapest - Tizenöt nappal balesete után tegnap felállt az ágyról Erőss Zsolt hegymászó, és átült a kerekes székbe. Az amputáció nyoma még fájdalmat okoz neki, de barátkozik a mankóval.

J. Mező Éva

- Végre elszakadtam az ágytól, kaptam járógipszet, amivel hamarosan lábra állhatok, és ismerkedek a mankóval. A mai mozgásom még csak annyi volt, hogy az ágyról átültem a kerekes székbe, de tizenöt napos ágyhoz kötöttségem után már ez is valami. Nehezen bírtam a mozdulatlanságot, nagyon kemény volt - számolt be hétfői napjáról Erőss Zsolt hegymászó, aki január 4-én szenvedett balesetet  a Magas-Tátrában: 150 méteren át lavina sodorta le a szikláról őt és két társát. Zsolt mindkét lába eltört.
Erőss Zsolt bal lába eltört, jobb lábán nyílt törés keletkezett, amikor jégcsákányát és hágóvasát a hóba vágva igyekezett megtartani magát és  két társát. A két hegymászó könnyebben sérült,  Zsolton azonban  több műtétet is végrehajtottak, míg végül a Péterfy Sándor utcai Kórházban  - orvosaival egyetértve - maga hozta meg a  megdöbbentő döntést az amputációról. Ez volt az ára,  hogy később is tudjon hegyet mászni.
- Az orvosok egyelőre semmi újat nem mondtak a gyógyulásomról - folytatta Zsolt. - Még négy hétig gipszben lesz a bal lábam, a csonkom  lassan javul. Amikor megszűnnek a fájdalmaim, elkezdem tornáztatni, és meg kell tanulnom használni a  protézist. Ez minimum egyhónap, de lehet, hogy több.
Zsolt lelke továbbra is erős, bár egyre óvatosabban tervez:
 - Nekem ezt az állapotot el kell tudnom viselni, nincs más választásom. Egyelőre nincsenek hosszú távú terveim,  csak az jár a fejemben, hogy vissza tudjam állítani a régi életformámat.  Az első napokban őszre tervezett hegymászásom, de belátom,  kicsit erőltetett volt, nem vagyok most olyan állapotban, hogy nagyon előre lássak. A lehetőség persze továbbra is meg van rá, rövidesen kiderül, milyen gyorsan  tudok fejlődni.
A március közepére tervezett Himalája-expedíciót Zsolt baleset miatt a társak  elhalasztották, új időpont azonban még nincs kitűzve.
-  Leghamarabb ősszel lehet realitása - mondja Zsolt , ha a rehabilitáció sikerül.  Aztán még hozzáteszi: - Ha nem, akkor egy év múlva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!