Húsz év korrupciós milliárdjai

Megjárta az előzetest, volt házi őrizetben, a nyomozás hűtlen kezelés gyanújával folyik ellene. Hogy tettei a BKV vezérigazgató-helyetteseként kimerítették-e a bűncselekmény fogalmát, ezt a bíróság dönti majd el.

Zsigó Ferenc

Tiszta lelkiismerettel állítja, hogy közel tízmilliárd pluszbevételt ért el a vállalatnál. Minket azonban a fővárosi ügyek kevéssé érdekelnek. Regőczi Miklóssal beszélgetve arra voltunk elsősorban kíváncsiak, hogy állítása, miszerint a BKV egyes pártok kifizetőhelye volt a fővárosban, mennyire igaz szűkebb pátriánkban. Ismer-e a fővárosihoz hasonló történetet Székesfehérvár elmúlt 20 évében? Mert ha valaki, hát ő - aki mindig ott volt a háttérben - tudhat bizonyos dossziékról.  Amelyek időről időre előkerülnek...

(A 20 éves ismeretség apropóján bizonyára az olvasó is álságosnak találná a sajtóban amúgy kötelező magázódást.)
- Ahol pénz van, ott érdekek jelennek meg  - fogalmazott Regőczi , és persze bármi megtörténhet... Ugyanakkor a '90-es évek eleje egyáltalán nem a beruházásokról szólt, hanem a túlélésről. 25  százalék körüli munkanélküliség volt, a multik jöttek, de még nem fizettek helyi adót. Küzdelmes időszak volt, maratoni testületi ülésekkel, és Balsay István polgármester személyisége rányomta a bélyegét a testületre. Ezt pozitív értelemben mondom. Fideszes képviselőként az oktatási bizottságnak és a sport albizottságnak is tagja voltam.

- Van-e olyan ügy az első négy évben, ami nagy vitát váltott ki, netán gyanús volt?

- Ha más lett volna a polgármester, az nyilván elkezdte volna piszkálni az előző időszak összes ügyét, ahogy ez ma divat. Akkor viszont a békés átmenet időszaka volt, de Fehérvárra ez a békesség később is jellemző volt. Nagy István sem vizsgálta 1994 után a Balsay-időszakot, Warvasovszky se a Nagy István alatti történeteket. Nem tudom, most hogy lesz, de a fejleményeket figyelve valószínűleg Cser-Palkovics se fogja a Warvasovszky-éra történéseit vizslatni, de ez október után kiderül, és lehet, hogy tévedek.

- Erre még visszatérünk, de nézzük most a rendszerváltás utáni második ciklust, a 94-98-as időszakot!

- A '94-es választáskor Világosi Gábor kampányfőnöke voltam, ő akkor nyert egyéniben.

- Volt tehát egy váltás a Fideszről az SZDSZ-re. Ennek mi volt az oka?

- Személyi ellentétek, semmi más. Kár lenne ebbe ideológiát vinni, személyes konfliktus volt az oka. Némi átmeneti időszak után a Fideszből is kiléptem, és jóval később SZDSZ-tag lettem.

- 1994-től már intenzíven fejlődött a város, jöttek a multik is. Ha befektetés, akkor pénz, ha pénz, akkor spekuláció, korrupciógyanú... Akkor robbant ki a Sóstó Ipari Park körüli botrány. Erről utólag mi a véleményed?

- Emlékszem a Hírlap akkori oknyomozó cikksorozatára, de visszatekintve minden ügy kisebbnek tűnik. Lehet, hogy valakik jól jártak, de az biztos, hogy a város is profitált. Minden ingatlanügy kapcsán felvetődik ugyanis a spekuláció lehetősége.

- A Sóstó-ügyben az akkori ellenzék vizsgálatot követelt, ami kideríthette volna az igazságot, a vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló javaslatukat a Fidesz-többség leszavazta, így nem derült ki semmi...

- Ha az MSZP-SZDSZ ellenzék ezt akkor így látta, akkor miért nem ballagtak el a Dózsa György utcába, és miért nem tettek feljelentést a megyei főkapitányságon? Akkor MSZP-SZDSZ kormány volt, Világosi Gábor belügyi államtitkár volt, mégsem ment senki a rendőrségre, politikai síkon maradt az egész. Ma már bizonyára nem így lenne. A mai viszonyok között egy ilyen ügyben már bizonyára születne feljelentés, rohanna mindenki az ügyészségre, a bíróságra, mindenhova, a polgármestert vinnék előzetesbe, attól függően, hogy kormánypárti vagy ellenzéki, vagy nem tudom, mitől függ... Tizennégy évvel ezelőtt nem így mentek a dolgok, akkor elhalt az ügy.

- Érdekes privatizációk is voltak. Például a Székom-ügy...

- Igen, akkor kellett a városnak a pénz, és ha 10-100 milliók megmozdulnak, akkor mindig feltűnnek olyan emberek, akik ebből hasznot akarnak húzni. Ennek a bizonyítása gyakorlatilag lehetetlen, még akkor is, ha előkerülnek hangfelvételek, mint ahogy előkerült a Székom-ügyben is.

- Itt van most ez a visszhangos Sukoró-ügy, amiben egyes szóbeszédek szerint azért bukott meg a Joav Blum-féle befektetői csoport, mert nem Fidesz-közeli befektetők kapták meg a területet.

- Szerintem inkább az volt a gond az alapvetően hibás és téves konstrukció mellett, hogy az államigazgatáson nagyon gyorsan át akarták vinni az ügyet, ami nem megy ma Magyarországon. Nem várták ki azt a két évet, ami ehhez kellett volna, hanem elemi hibákat elkövetve, gyorsították az ügymenetet.

- A multiknál általában hosszú a döntési folyamat, de ha döntöttek, nagyon gyors végrehajtásban érdekeltek...

- Ez így van, és ez okozza a zavarokat. Az államigazgatást nem szabad összekeverni a vállalkozások világával, egy földhivatal nem bank. Persze oda lehet telefonálni délelőtt, és délutánra akár már be is jegyzik a változást. Csak előfordulhat, hogy ez másfél év felfüggesztett börtönt jelent, mert a hivatalvezető névtelen e-mailben feljelentést tesz. Lásd Benedek Fülöp pákozdi földügye... Most mindenki rakosgatja el a papírokat, elmenti az elektronikus leveleket, SMS-eket, mert ki tudja, mikor lesz rá szüksége. Sokak szekrényében sorjáznak az ilyen-olyan dossziék.

- Menjünk vissza megint 1998-ba, amikor az MSZP-SZDSZ helyi választási kampányát szervezted-irányítottad, s aminek a végén Warvasovszky nyert. Okozott-e politikai identitás problémát ez az út: a Fidesz után SZDSZ, majd MSZP?

- Nem, mert az MSZP-hez nem volt közöm soha, én városi ügyeket néztem, feladatokra szerződtem, és akkor az volt a feladat, hogy nyerjünk, és én megcsináltam. Hogy utána Warvasovszky behívott a hivatalba dolgozni, az teljesen más történet. A gazdaságfejlesztési és városmarketing iroda vezetése a polgármester személyes image-ének építését is jelentette: ha jól megy a városnak, az jó a polgármesternek is. Warvasovszky az 1998-ban felállt közgyűlésben kisebbségben kormányzott, kompromisszumokra volt kényszerítve, az ő alkatához ez illett, mert szeret mindenkivel egyeztetni. Sikeresen telt az első két év, ám konfliktus alakult ki köztünk, mégpedig a foci kapcsán. Végül felálltam az irodavezetői székből, visszatértem az üzleti életbe, de politikai és városmarketing ügyekben néha még segítettem.

- Ha jól értem, akkor a Videotonba pumpált százmilliók tették be a kaput?

- Igen, hiszen a foci akkor nagyon sokba került a városnak, szerintem nem így kellett volna... Tatabányán, Siófokon, Dunaújvárosban megszűnt a foci, azaz kivonult belőle az önkormányzat. Megbukott a polgármester? Nem. Itt másként ítélték meg a képviselők. Lehetett ez olyan rendszer, ahonnan folyt többféle irányba a pénz, ezt nem tudom, bizonyítani sem tudom, tény viszont, hogy a többség valahogy mindig megszavazta a focira a pénzt.

- Aztán 2002-ben mégis visszatértél a helyi közéletbe, akkor mint képviselő. Ez hogy történt?

- Warvasovszky kért fel, hogy induljak az Alsóvárosban, akkor szinte minden körzetben fölényesen nyertünk. Aztán 2004-ben egyrészt elköltöztem Budapestre, másrészt egyre kevésbé értettem egyet a szerintem álságos szociálisháló-foltozással, illetve az ezt célzó politikai döntésekkel és intézkedésekkel, s már a ciklus felénél tudtam, hogy nem fogom folytatni 2006-ban. Sok olyan dolgot javasoltam akkor, amikkel mindenki egyetértett, de amikor döntésre került a sor, leszavazták. Már akkor mondtam, hogy kellene egy médiacentrum, hogy az informatikai kht.-t meg kell erősíteni, hogy a turisztikával kiemelten kellene foglalkozni... És ezeket az ügyeket most a Fidesz rendre megvalósítja. Csakhogy közben eltelt 8 év.

- A 2006-os kampányt már nem is segítetted?

- A választás előtt 3 héttel kerestek meg, hogy segítsek, mert nagy a baj. Volt néhány ötletem, ami talán segített, de tudjuk, hogy az a győzelem már nagyon necces volt, és a felálló testületbe is bele volt kódolva az, ami aztán be is következett.

- A mostani fejlemények tükrében hogyan ítéled meg Warvasovszky távozását?

- Hááát, ez az ÁSZ-alelnökség eléggé furcsa. Egyébként a fehérvári polgármesterek mindegyikénél eléggé félresikerült a búcsú. A végére valahogy mindegyiknél elromlott minden, és ez szerintem Warvasovszky Tihamérra is igaz. Persze lehet, hogy vele zárul ez a hagyomány.

- Összefoglalva: az elmúlt 20 év fehérvári fejlődéstörténete politikai, közéleti és gazdasági szempontból egyedi vagy általános?

- Mostanában a fővárosi ügyek közelében voltam, s azt kell mondanom, hogy sajnos sok a hasonlóság. Visszatérhetnénk a beszélgetés elejére, amikor azt mondtam: ahol nagy pénzek forognak, ott mindig belengi a korrupciógyanú a közéletet.

- Emlékezetes a régi szlogen: ez a lehetőségek városa...

- Igen, ez így van!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!